Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Ομολογία Πάουελ για ανάμειξη μέσω ... προειδοποίησης

ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ.- Αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία του Κρεμλίνου να μην «μπλέκεται» στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας, απηύθυνε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, στη διάρκεια υπουργικής συνεδρίασης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε με νόημα ότι «δεν πρέπει να δίνεται καμία υποστήριξη σε αυτονομιστικά στοιχεία (εννοώντας τις Νότια Οσετία, Αμπχαζία και Αντζαρία), που επιδιώκουν να πλήξουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας» και κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να εγγυηθεί την ακεραιότητα της Γεωργίας και μετά τις εκλογές. Ο Πάουελ αργότερα συναντήθηκε και με την προσωρινή Πρόεδρο της Γεωργίας Νίνο Μπουρντζανάτζε, στην οποία υποσχέθηκε τεχνική και οικονομική βοήθεια. Η «διεθνής κοινότητα», επίσης, υποσχέθηκε «βοήθεια» ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για τη φτωχή χώρα του Καυκάσου.

Αμεση ήταν, πάντως, η απάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβάνοφ, που δήλωσε ότι η Ρωσία και «δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κυρίαρχων χωρών», αλλά και «δεν υποστηρίζει κανένα αυτονομιστικό κίνημα». Ο Ιβάνοφ επίσης ανταπέδωσε τις κατηγορίες, λέγοντας: «Γίναμε δυστυχώς μάρτυρες τον τελευταίο καιρό μιας ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας και της Μολδαβίας, όχι όμως από την πλευρά της Ρωσίας, αλλά από την πλευρά άλλων χωρών», υπονοώντας προφανώς τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας, Νταβίντ Τεφτάντζε, ανακοίνωσε πως η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τη δύναμη που διαθέτει στο Ιράκ από 100 σε 200 στρατιώτες... Επίσης επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει και μέλος του ΝΑΤΟ μέσα σε 10 χρόνια.

Στο εσωτερικό της Γεωργίας τώρα, ο φερόμενος ως επικρατέστερος για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές της 4ης Γενάρη Μιχαήλ Σαακασβίλι πέρασε εκ νέου χτες στην επίθεση και «κάλεσε» τον πρώην Πρόεδρο Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε να εγκαταλείψει «προσωρινά» τη χώρα (έως ότου πραγματοποιηθούν οι εκλογές), προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις...

Τέλος, 15 άτομα υπέβαλαν τελικά υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, τώρα χρειάζονται 50.000 υπογραφές έκαστος μέχρι τις 12 Δεκέμβρη, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ