Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικά ευρήματα

Τα ερείπια της αρχαίας Ελίκης, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από σεισμό το 373 π.Χ., ανακαλύφθηκαν, τουλάχιστον όπως υποστηρίζεται σε αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε κατ' αρχήν λίθινα θεμέλια, καλντερίμια και πήλινα σκεύη ενός καλοδιατηρημένου αστικού κέντρου ηλικίας 4.500 ετών, ενός από τους ελάχιστους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού, που έχουν ανακαλυφθεί σε ελληνικό έδαφος. Γεγονός που οδηγεί στη διαπίστωση ότι επρόκειτο για μια ευημερούσα πόλη, σύγχρονων των πλουσιότερων εποχών της προ-ομηρικής Τροίας. Η αρχαιολόγος και μια εκ των διευθυνόντων των ανασκαφών Δώρα Κατσωνοπούλου τόνισε πως «κατέστη σαφές από την αρχή πως είχαμε κάνει μια σημαντική ανακάλυψη», προσθέτοντας ότι «αναζητούσαμε την Πομπηία των κλασικών χρόνων και τελικά βρήκαμε την Πομπηία της εποχής του Χαλκού».

Στο πλαίσιο των ερευνών αποκαλύφθηκαν και ευρήματα που ταυτίζονται χρονολογικά με την εποχή του σεισμού, ωστόσο δεν υπάρχει άλλη πηγή (π.χ. η αρχαιολογική υπηρεσία) που να επιβεβαιώνει την ταύτιση με τη συγκεκριμένη αρχαία πόλη. Πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η επίσημη αναφορά της Δ. Κατσωνοπούλου υπεβλήθη προχτές στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αφιέρωμα στις προϊστορικές και κλασικές ανασκαφές στην περιοχή της Ελίκης θα δημοσιεύσει το περιοδικό του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ