Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Με επίκεντρο το παιδί

Από τη δανέζικη ταινία «Το σπίτι της καρδιάς»
Από τη δανέζικη ταινία «Το σπίτι της καρδιάς»

Ανοίγει το Σάββατο στον Πύργο και σε άλλες πόλεις της Ηλείας η «αυλαία» του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με τους διοργανωτές να υπόσχονται πως θα είναι το «πλουσιότερο σε εκδηλώσεις από κάθε προηγούμενη χρονιά».

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης που θα ολοκληρωθεί στις 13/12 θα προβληθούν 39 ταινίες (13 μεγάλου μήκους, 13 μικρού μήκους μυθοπλασίας και 13 μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων) από 20 χώρες. Παράλληλα θα διοργανωθεί η 3η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio (29/11 - 13/12) όπου συμμετέχουν 180 ταινίες που έχουν κάνει παιδιά από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Για το σκοπό αυτό θα έρθουν στο φεστιβάλ παιδιά και εκπαιδευτικοί από 17 ευρωπαϊκές χώρες. Ετσι, ο συνολικός αριθμός χωρών που θα διαγωνιστούν στο 6ο Φεστιβάλ και στο 3ο Camera Zizanio, ανέρχεται στις 31.

Στόχος των διοργανωτών είναι η αύξηση της συμμετοχής των παιδιών στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, γι' αυτό φέτος περισσότερα παιδιά θα συμμετέχουν στη συντακτική επιτροπή και στη σύνταξη της εφημερίδας «Zizanio» που θα κυκλοφορεί καθημερινά σε 5.000 φύλλα σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Θα αυξηθεί και η συμμετοχή των παιδιών στην παιδική κριτική επιτροπή, αφού για πρώτη φορά η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από τρεις ομάδες που θα κρίνουν αντίστοιχα τις ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους μυθοπλασίας και μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων. αναλόγως κυρίαρχη θα είναι η παιδική παρουσία στις τελετές έναρξης και λήξης, στις εκδηλώσεις (μουσικές παραστάσεις, πολυθεάματα, εκθέσεις κλπ), ακόμη και στη γραμματεία! Ηδη οι δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ οι θεατές του διαγωνιστικού προγράμματος και των αφιερωμάτων, αναμένεται να ξεπεράσουν τους 12.000.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στον Φρανσουά Τριφό, αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προβληθούν, σε καινούριες κόπιες, και οι τέσσερις ταινίες του που στο επίκεντρο βρίσκονται τα παιδιά και οι νέοι: «Τα Παλιόπαιδα», «Τα τετρακόσια χτυπήματα», «Ενα αγρίμι στην πόλη», «Το χαρτζιλίκι». Επιπλέον, με ολοκαίνουριες κόπιες θα προβληθούν και οι ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν «Σκυλίσια ζωή», «Το Χαμίνι», «Το τσίρκο».

Επιπλέον προγραμματίζονται προβολές σε έξι αίθουσες και τέσσερις πόλεις (Πύργος, Αμαλιάδα, Γαστούνη και Ζαχάρω) επιλεγμένων ταινιών για μαθητές της μέσης Εκπαίδευσης και εργαστήρια για τη γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο του κινηματογράφου και εν γένει της καλλιτεχνικής δημιουργίας (σκηνοθεσία, μοντάζ, θεωρία κινηματογράφου, κινούμενο σχέδιο, ντοκιμαντέρ, φωτογραφία, σκίτσο, μάσκα, εικαστικά, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών). Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται ένα πολυθέαμα για τον Νίκο Καββαδία (στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί και η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία της Ειρήνης Βαχλιώτη «Skiper Straad»), προβολή του ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου για την παιδική εργασία και συζήτηση με επιστήμονες και εκπροσώπους μαζικών φορέων και έκθεση γλυπτικής του Θανάση Μανούσου με τίτλο «Ολυμπιακές μορφές».

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στα διάφορα τμήματα του φεστιβάλ με τις ταινίες: «Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία» του Αλέξανδρου Παπαηλιού, «Οι μάγοι με τα δώρα» του Αλέξανδρου Ποντικάκη, «Πες μου Χρόνια Πολλά» του Νίκου Κρητικού, «Ο τοίχος» του Διονύση Λυκιαρδόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ