Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επικυρώνεται η κατάργηση του θεσμού

Ξεκινά σήμερα στη Βέροια το 9ο τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ

Πλήρως εναρμονισμένη με τα κυβερνητικά σχέδια μετατροπής του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από αιρετό όργανο σε διοικητικό, που απλώς θα διεκπεραιώνει κρατικές αρμοδιότητες, εμφανίζεται η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Στην εισήγηση που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, πρώτη μέρα των εργασιών του 9ου τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ, στη Βέροια, η ηγεσία του οργάνου συμφωνεί πλήρως με την κατάργηση του θεσμού και την ενσωμάτωσή του σε ένα αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) το οποίο θα ελέγχεται από διορισμένο κρατικό υπάλληλο. Απλώς ζητά να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο υλοποίησης της νέας διοικητικής δομής και εκεί εντοπίζεται και η διαφορά του οργάνου με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θεωρεί τη νέα θεσμική μορφή ως «οριστική λύση».

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΝΑΕ, προτείνει να λειτουργήσει με νέα σύνθεση το ΠΣ, αποτελούμενο αποκλειστικά από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, το οποίο μπορεί να προεδρεύεται από: το νομάρχη της μεγαλύτερης σε πληθυσμό Νομαρχίας. Τους νομάρχες των νομών της Περιφέρειας εκ περιτροπής ανά εξάμηνο. Το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, όπως ισχύει σήμερα.

Ενθερμος υποστηρικτής της παραπέρα συγκέντρωσης της τοπικής εξουσίας και της υποβάθμισης της αντιπροσωπευτικότητας είναι στο μεταξύ η ΕΝΑΕ. Στην εισήγηση γίνεται λόγος για «υπεραντιπροσωπευτικότητα» και κρίνεται σωστό να προχωρήσουν οι αναγκαστικές συνεργασίες μεταξύ γειτονικών δήμων. Μάλιστα, προτείνεται να υπάρξουν ισχυροί δήμοι «στα όρια των σημερινών επαρχιών (με διορθώσεις και προσαρμογές) ή γιατί όχι στα όρια ορισμένων νομών».

Η ΕΝΑΕ, στο πλαίσιο της μεταβατικής πορείας προς τη νέα δομή της χώρας, προτείνει τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής η οποία θα συντονίζει τις μεταρρυθμίσεις. Το μεταβατικό αυτό στάδιο η ΕΝΑΕ θεωρεί ότι πρέπει να περιλαμβάνει: Τη σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων στις ΝΑ. Τη συμμετοχή στους κοινοτικούς πόρους. Την πιλοτική λειτουργία της ενιαίας ΝΑ Αθηνών - Πειραιά ως «μητροπολιτική» Αυτοδιοίκηση στην περιοχή της Αττικής. Τη θεσμοθέτηση αναπτυξιακού πόρου υπέρ της ΝΑ και την εκχώρηση σε αυτήν φορολογικής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ