Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδράσεις για την απόφαση

Την απόφαση του δικαστηρίου για τη «17 Νοέμβρη» προσπαθεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και επανέρχεται εκ νέου σ' αυτή την υπόθεση. Αν το καλοκαίρι του 2002 μιλούσε για εξάρθρωση της τρομοκρατίας, τώρα κάνει λόγο για νίκη της δημοκρατίας!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου μίλησε για «κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού», ενώ ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας για την ίδια υπόθεση είπε ότι «η ελληνική κοινωνία μπορεί να είναι υπερήφανη» και πως πλέον «επιβεβαιώνεται η αρτιότητα του έργου που η κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας έκαναν».

Συγκεκριμένα, ο Φ. Πετσάλνικος παραποιώντας την πραγματικότητα δήλωσε ότι «διασφαλίστηκαν όλα τα δικαιώματα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, εξασφαλίστηκε η ακώλυτη άσκηση του λειτουργήματος όλων των παραγόντων της δίκης και ειδικότερα των συνηγόρων και επετεύχθη η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα σε μια ανοιχτή ακροαματική διαδικασία».

Ωστόσο, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Στη δίκη αυτή διακυβεύτηκαν κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού και μπήκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή μέτρα που περιορίζουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του κατηγορούμενου (παραβιάστηκε η αρχή της δημοσιότητας της δίκης, έχουμε συρρίκνωση της αρχής της κλήρωσης των μελών του δικαστηρίου, υποχώρηση στον ορισμό του πολιτικού εγκλήματος, καταθέσεις χωρίς παρουσία δικηγόρου και χωρίς απαγγελία κατηγορίας στην περίπτωση του Σ. Ξηρού κλπ.).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε και τις καταγγελίες εκ μέρους των κατηγορουμένων για βασανιστήρια και χορήγηση φαρμάκων και ανέφερε ότι οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές «περιφρούρησαν την τήρηση όσων προβλέπει το Σύνταγμα»!

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο έκδοσης μελών της «17 Νοέμβρη» στις ΗΠΑ, απάντησε «κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο έκδοσης».

Βέβαια, η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου δεν έμεινε ασχολίαστη και από τον Αμερικανό πρέσβη Τ. Μίλερ. «Επιφυλασσόμεθα να λάβουμε θέση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την επιμέτρηση των ποινών από το δικαστήριο», δήλωσε ο Τ. Μίλερ. Η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη δείχνει ότι το αμερικανικό... ενδιαφέρον δε σταματάει με την «εξάρθρωση», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της «17 Νοέμβρη», αλλά θα εξακολουθήσει να είναι αμείωτο και η τρομοκρατία θα αξιοποιείται για να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας μας.

Στο ίδιο διθυραμβικό ύφος με τον υπουργό Δικαιοσύνης μίλησε και ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος είπε ότι «η δημοκρατία νίκησε την τρομοκρατία» και η «ελληνική κοινωνία απαλλάσσεται από ένα άγος που την ταλαιπώρησε για πολλές δεκαετίες».

«Η τρομοκρατία είναι εχθρός της Δημοκρατίας, γι' αυτό και ο αγώνας εναντίον της είναι διαρκής». Μ' αυτή τη φράση σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος και ευθυγραμμιζόμενος τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τον Τ. Μίλερ, συνέχισε: «η Δικαιοσύνη επιτέλεσε το καθήκον της. Διεξήχθη μια δίκη, η οποία ανταποκρίθηκε στο κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση δήλωσε ότι τηρήθηκαν οι δικονομικοί τύποι και υπήρξε άψογη διαδικασία με σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ