Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της διεκδικεί η πόλη. Ούτε τις στοιχειώδεις δεσμεύσεις του απέναντι στη δημοτική αρχή και τους δημότες δεν τηρεί το υπουργείο Εσωτερικών

Από την τελευταία κινητοποίηση που οργάνωσε ο δήμος στο υπουργείο Εσωτερικών στις 25 Νοέμβρη
Από την τελευταία κινητοποίηση που οργάνωσε ο δήμος στο υπουργείο Εσωτερικών στις 25 Νοέμβρη
Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Κρήνης, απαντάει η δημοτική αρχή και ο λαός της Νίκαιας στην αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε και μαστίζουν σήμερα το δήμο.

Σήμερα και αύριο, 9 και 10 Δεκέμβρη, στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών», πραγματοποιούνται διεθνείς αγώνες που θα αποτελέσουν ταυτόχρονα και τη γενική δοκιμή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Για τις ανάγκες του αθλήματος, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας, κατασκευάστηκε ένα κτίριο που η αξία του ξεπερνά τα 17 δισ. δραχμές, χωρίς καμιά υποδομή και υποστήριξη, χωρίς καν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα, που από όλες τις πλευρές αναγνωρίζονται σαν αναγκαία.

Χωρίς τα έργα αυτά, που αναφέρονται τόσο στο «Μνημόνιο Συνεργασίας» όσο και στο «Επιχειρησιακό Σχέδιο», ο Δήμος Νίκαιας είναι αδύνατο να φιλοξενήσει χωρίς προβλήματα τους χιλιάδες επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Υποδομή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν υπάρχει. Καμία δέσμευση της κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων δεν υλοποιήθηκε. Οι ίδιοι υπονομεύουν το εγχείρημα της επιτυχημένης διεξαγωγής των Αγώνων».

Με την ευκαιρία της Ολυμπιάδας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά και των υπηρεσιών που παρέχουν οι Ολυμπιακές πόλεις. Μετά το τέλος των Αγώνων, εκτός από το απίστευτο χρέος που θα επωμιστεί ο ελληνικός λαός, θα μπορούσε τουλάχιστον να αξιοποιήσει και κάποιες υποδομές και έργα με γενικότερο όφελος.

Παράλληλα ο δήμος διεκδικεί καλύτερους όρους για τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει στους επισκέπτες. Μια πόλη δηλαδή καθαρή, με δρόμους πρόσβασης, με πλατείες, με πάρκινγκ, με όλα τα έργα που έχουν κριθεί σαν απαραίτητα, ολοκληρωμένα.

«Ομως ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, καταλήγει η ανακοίνωση, δεν είναι αυτός. Θέλουν και την πίτα αφάγωτη και το σκύλο χορτάτο. Το Δήμο της Νίκαιας δηλαδή χωρίς έργα και καταχρεωμένο και ταυτόχρονα επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων στο "Σπίτι της Αρσης Βαρών". Σ' αυτή την πολιτική η δημοτική αρχή είναι αντίθετη και δε θα τη νομιμοποιήσει με τη στάση της».

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών με ασυνέπεια και αδιαφορία αντιμετωπίζει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο δήμος. Αν και ο υπουργός, σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο της πόλης Στέλιο Μπενετάτο, μετά από κινητοποίηση του δήμου, είχε δεσμευτεί ότι έως την Πέμπτη 27 Νοέμβρη, θα μεριμνούσε να καταβληθεί το ποσό των 157 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ενημερότητα και η πληρωμή των εργαζομένων της καταχρεωμένης δημοτικής επιχείρησης «ΔΕΤΕΟΠΑΝ», η υπόσχεση έπεσε στο κενό. Αυτή η υπουργική ασυνέπεια έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι αυτής της δημοτικής επιχείρησης, που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Νίκαιας και απευθυνόμενος στο δήμαρχο είπε να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να προχωρήσει η καταβολή του ποσού. Τις τελευταίες ημέρες ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αγγελινιάδης επιχείρησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Β. Βαλασόπουλο, ο οποίος όμως δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά τα τηλεφωνήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή εργαζομένων ΑμΕΑ της ΔΕΤΕΟΠΑΝ στις αρχές Νοέμβρη είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος δεσμεύτηκε για την καταβολή του ποσού.

«Η κυβερνητική στάση απέναντι στην οικονομική ασφυξία του Δήμου Νίκαιας περιορίζεται σε τρεις δεσμεύσεις και σε καμία υλοποίησή τους. Αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δεν προχωρά στην επίλυσή του» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι «δε θα σταματήσει να διεκδικεί μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά της για το καλό της πόλης, των δημοτών και των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ