Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρήματα και προβληματισμοί

Σημαντικά ευρήματα που αναδεικνύουν ένα ακόμη τμήμα της αρχαίας οδού Τριπόδων στην Πλάκα, αποκάλυψε η ανασκαφή στο οικόπεδο του διατηρητέου κτιρίου στον αριθμό 32 της σημερινής οδού. Ηδη, στο υπόγειο του κτιρίου διατηρείται κάλλιστα χορηγικό μνημείο. Η νέα ανασκαφή, όμως, αποκάλυψε μεγάλο τοίχο ύψους 4 μ. και μήκους 30-50 μ., που ταυτίζεται με το δυτικό τοίχο του υπάρχοντος κτιρίου. Στο δάπεδο βρέθηκαν, επίσης, τμήμα αρχαίου αγωγού και κατάλοιπα ελληνιστικών χρόνων.

Στον ακάλυπτο χώρο, στα ανατολικά του διατηρητέου κτιρίου βρέθηκε τμήμα της αρχαίας οδού Τριπόδων και διαπιστώθηκε ότι κατέληγε σε 4 σκαλοπάτια, που οδηγούσαν σε άνδηρο με χορηγικά μνημεία. Αυτά, όμως, διαταράχτηκαν στους βυζαντινούς χρόνους από αποθηκευτικά πιθάρια και δε διατηρούνται καλά. Επιπλέον, η σκάλα οδηγεί σε, κάθετο προς την αρχαία οδό Τριπόδων, δρόμο. Η αρμόδια Εφορεία εκτιμά και η αρμόδια Διεύθυνση εισηγείται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη διατήρηση των ευρημάτων, την αποκατάσταση του επιπέδου των χορηγικών μνημείων και την ανάδειξη ενός ακόμη τμήματος της περίφημης αρχαίας οδού Τριπόδων.

Το ΚΑΣ δέχτηκε την εισήγηση. Και βέβαια δεν πρόκειται να χτιστεί τίποτα στο οικόπεδο του διατηρητέου (γι' αυτό το λόγο έγινε η σωστική ανασκαφή). Το κτίριο είναι ιδιοκτησία του ΥΠΠΟ και παραχωρήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, για τη στέγαση της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου της. Γι' αυτό έπρεπε να γίνει πρόσθετο κτίσμα, στην ίδια θέση παλιότερου κτίσματος, που κατασκευάστηκε αργότερα από την οθωνική εποχή, κατά την οποία χτίστηκε το διατηρητέο. Η απόφαση του ΚΑΣ για διατήρηση των ευρημάτων ανατρέπει τα σχέδια για προσθήκες και προφανώς αλλάζει η χρήση του κτιρίου από την ΕΣΗΕΑ. Η οποία, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΑΣ, Λ. Μενδώνη, «δεν έχει καμία αντίρρηση».

Να σημειωθεί, ότι το κτίριο απαλλοτριώθηκε παλιά από το ΥΠΠΟ για να κατεδαφιστεί και να γίνουν ανασκαφές. Ωστόσο, το ΥΠΕΧΩΔΕ το έκρινε διατηρητέο το 1980 και τα πράγματα περιπλέχτηκαν. Ακολούθησε κήρυξη και από το ΥΠΠΟ και το 1998, το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη επέκτασής του. Στο Συμβούλιο πάντως εκφράστηκαν ενστάσεις για την κήρυξη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού το κτίριο είχε απαλλοτριωθεί για να κατεδαφιστεί. Αλλα μέλη του συμβουλίου έκριναν ακατάλληλη την προτεινόμενη χρήση και όλα συμφώνησαν ότι «η πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση, με την ίδρυση μίας και ενιαίας Εφορείας».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ορθή ευαισθησία του ΚΑΣ για τη διάσωση των ευρημάτων στην οδό Τριπόδων, θα έπρεπε και να υπάρχει και εντόνως να διατυπωθεί και για τα μεγάλης έκτασης και σημασίας ευρήματα στου Μακρυγιάννη. Η πλειοψηφία αυτών των ευρημάτων, όμως, θα καταστραφεί από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και με τη συμφωνία του ΚΑΣ!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταχώσεις και «μαξιμαλισμοί» (2011-03-24 00:00:00.0)
Ασυδοσία στο «εργοστάσιο» Δεσύλλα (2007-05-26 00:00:00.0)
Αρχαιολογικό Μουσείο Κηφισιάς (2003-09-27 00:00:00.0)
Καταστρέφουν ιστορία και αρχαιότητες της Αθήνας (2002-09-22 00:00:00.0)
Αρχαία ευρήματα στη Λευκάδα (2001-11-27 00:00:00.0)
Σημαντικά τα ευρήματα, αλλά... (1998-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ