Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαία ευρήματα στη Λευκάδα

Ευρήματα που σχετίζονται με την αρχαία πόλη της Λευκάδας ήρθαν στο φως από την ΙΒ` ΕΠΚΑ, με αφορμή την κατασκευή δημόσιων έργων στο νησί.

Κατά τις εργασίες διαμόρφωσης της περιφερειακής οδού (οδού Φιλοσόφων) αποκαλύφθηκαν εγκαταστάσεις αγροτικού χαρακτήρα. Πρόκειται για δύο εκτεταμένα κτιριακά συγκροτήματα με δύο οικοδομικές φάσεις (4ος αι. π.Χ. - υστεροελληνιστικοί χρόνοι, 1ος αι. π.Χ. - 1ο αι. μ.Χ.).

Το ανατολικό συγκρότημα (αγροικία ρωμαϊκών χρόνων, 1ος αι. π.Χ. - ύστερος 2ος - 3ος αι. μ.Χ.) περιλάμβανε χώρους κατοικίας, ελαιοτριβείο και πιθανόν οινοποιείο, καθώς και εργαστήριο επεξεργασίας πορφύρας. Οι μεμονωμένες αγροικίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας πόλης και προσφέρουν σημαντικότατες μαρτυρίες για την οργάνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων της και την οικονομία της. Περιλαμβάνουν δε το πλέον ολοκληρωμένο σύνολο αρχαίου ελαιοτριβείου στο νησί.

Ανάμεσα στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται αργυρά και χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα, χάλκινα αγγεία και χάλκινο αγαλματίδιο νεανικής αντρικής μορφής.

Στην περιοχή της Λυγιάς ανασκάφηκαν οικοδομικά λείψανα που συσχετίζονται με το αρχαίο λιμάνι της Λευκάδας. Πρόκειται για τμήματα τριών κτιρίων στα οποία βρέθηκε μεγάλος αριθμός θραυσμάτων εμπορευματικών αμφορέων, που σε συνδυασμό με τη θέση των κτιρίων δίπλα στον αρχαίο λιμενοβραχίονα, τεκμηριώνει με βεβαιότητα τη χρήση των κτιρίων ως δημόσιες αποθήκες προϊόντων που διακινούνται από και προς το εμπορικό λιμάνι της Λευκάδας. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν και άλλες αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ