Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνέδριο για τον Ξενόπουλο

Αρχίζει αύριο το διήμερο συνέδριο «Γρηγόριος Ξενόπουλος: Πενήντα χρόνια από το θάνατο ενός αθάνατου», που οργανώνεται από το Ελληνικό Λογοτεχνικό - Ιστορικό Αρχείο με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στη «Στοά του Βιβλίου».

Σκοπός του συνεδρίου (κορυφαίας εκδήλωσης του γιορτασμού, με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Ξενόπουλου) είναι να εξεταστούν οι άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς έργου του και να αξιολογηθεί το μέγεθος της συμβολής του στη διαμόρφωση της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μετέχουν 16 πανεπιστημιακοί, κριτικοί, μελετητές του Ξενόπουλου και της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Τα Πρακτικά του συνεδρίου, που θα κυκλοφορήσουν σύντομα, θα διαθέτουν το ΕΚΕΒΙ και το ΕΛΙΑ.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου εντάσσεται η Εκθεση Ξενόπουλου στη «Στοά του Βιβλίου» (χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις, φωτογραφίες, τρέχουσες εκδόσεις των έργων του από τις εκδόσεις «Αφοί Βλάσση») και η κινητή έκθεση του ΕΚΕΒΙ. Το ΕΛΙΑ ανέλαβε: Την αναπαραγωγή σε CD-ROM των τευχών του περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων», όταν διευθυντής και αρχισυντάκτης τότε ήταν ο Ξενόπουλος (1894-1948) και τη διάθεσή του σε επιστημονικές και σχολικές βιβλιοθήκες. Τη δημιουργία ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού «πακέτου» για παιδιά (9-12 ετών), που περιλαμβάνει το σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας με αντιπροσωπευτικά διηγήματα και παιχνίδια από τη «Διάπλαση των Παίδων». Το ΕΚΕΒΙ θα κυκλοφορήσει και επετειακό τεύχος για τον Ξενόπουλο, που περιλαμβάνει αναλυτικό βιοχρονολόγιο, πλήρη εργογραφία, βασική βιβλιογραφία και ανθολόγιο έργων του. Επίσης θα επανεκδοθεί το έργο του «Νικόλαος Σιγαλός» από το ΕΛΙΑ και θα εκδοθεί ανθολόγιο ανέκδοτων θεωρητικών και κριτικών κειμένων του Ξενόπουλου από τις εκδόσεις «Βλάσση». Τέλος, το ΕΛΙΑ θα εκδώσει τη Βιβλιογραφία του Γρηγορίου Ξενόπουλου, την οποία συνέταξε αρχικά ο Π. Μαρκάκης και περιλαμβάνει το σύνολο της πνευματικής παραγωγής του συγγραφέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ