Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Συνεχίζεται ο δικομματικός καυγάς

Την ερχόμενη Δευτέρα, 15/12, συζητιέται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Τρίτη, 16/12, είναι η ψηφοφορία για την έκθεση Ζαπάλα για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και την επίμαχη τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκη, που προσβλέπει στην αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) που αυτοδιαφημίζονται ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή, για να φουντώσει και πάλι ο δικομματικός καυγάς και να σηκώσουν τους προεκλογικούς τόνους οι εκπρόσωποί του της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Με αφορμή αυτό το υπουργείο Παιδείας έστειλε επιστολή προς όλους τους ευρωβουλευτές των ελληνικών κομμάτων, που συμμετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο καλώντας τους ουσιαστικά να καταψηφίσουν την τροπολογία, γιατί στην αντίθετη περίπτωση (που ψηφιστεί η τροπολογία) η κοινοτική οδηγία θα αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα και στα άρθρα 149 και 150 της Συνθήκης του Αμστερνταμ, που καθιστούν «εθνική αρμοδιότητα» την οργάνωση του συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης σε κάθε χώρα. Σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης των ΚΕΣ που επανέρχεται στην επικαιρότητα, ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου, είπε ότι η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να κριθεί από ελάχιστο αριθμό ψήφων και ότι ακόμα κι αν υπερψηφιστεί, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις δυνατότητες προσφυγών στα ευρωπαϊκά όργανα εναντίον της οδηγίας, φτάνοντας μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο υπουργός είπε για άλλη μια φορά ότι η ΝΔ πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση και υποστήριξε ότι ο Κ. Χατζηδάκης επιχειρεί να ανατρέψει θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές. Επίσης, επικαλέστηκε την απόφαση της Πράγας του 2001 που ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι «δημόσιο αγαθό», πράγμα εντελώς υποκριτικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή η απόφαση σπρώχνει στην ιδιωτικοποίηση τα ιδρύματα (στο στενό έλεγχό τους από τις επιχειρήσεις) και υπογράφτηκε ομόφωνα (από όλες τις χώρες που επιτρέπουν τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στο έδαφός τους). Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, το ότι απέφυγε να απαντήσει γιατί δεν έχει επιβληθεί ως τώρα κανένα πρόστιμο στα λειτουργούντα ΚΕΣ που αυτοδιαφημίζονται ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, λέγοντας ότι δεν έχουν φτάσει σχετικές καταγγελίες στο υπουργείο Παιδείας!

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος, παίρνοντας τη σκυτάλη του δικομματικού καυγά είπε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να δηλώσει τι προτίθεται να κάνει, για «να αντιμετωπίσει την κατάσταση που με την υποκριτική της στάση δημιούργησε στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» κι έδωσε στον Κ. Χατζηδάκη για άλλη μια φορά την κάλυψη όχι μόνο της ΝΔ αλλά συνολικά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο θέμα παρενέβη χθες και η ηγεσία του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Οδ. Κυριακόπουλος δήλωσε ότι η «θέση του ΣΕΒ είναι η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», σχολιάζοντας πως «το μονοπώλιο του κράτους να παρέχει παιδεία είναι ξεπερασμένο μοντέλο και πρέπει να δούμε σύντομα πώς θα απεμπλακούμε από τους περιορισμούς του Συντάγματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ