Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣ
Πρωταγωνιστές ακρίβειας και σε επίπεδο ΕΕ

Ενα στα δύο είδη πουλιούνται ακριβότερα μέχρι και 50% από το μέσο όρο των τιμών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τεράστια υπερκέρδη αποσπούν από τους εργαζόμενους στη χώρα μας ξένες και ντόπιες επιχειρήσεις, που καταφέρνουν να πωλούν τα εμπορεύματά τους σε τιμές που είναι αισθητά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Ετσι, από την εν Ελλάδι δραστηριότητά τους έχουν διπλό και τριπλό όφελος. Γιατί όφελος είναι για τις επιχειρήσεις οι χαμηλοί μισθοί, κέρδος αποτελούν οι χαμηλοί φόροι και τα χαμηλά ναύλα μεταφοράς και οπωσδήποτε κέρδος είναι οι αισθητά, πολλές φορές, αυξημένες τιμές. Με δυο λόγια, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της AC Nielsen, στη χώρα μας η κερδοσκοπία των επιχειρήσεων - ελέω «ελεύθερης αγοράς» - ευνοεί τις επιχειρήσεις να θησαυρίζουν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό πολυεθνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ενώ ορισμένα από τα αποτελέσματά της έγιναν γνωστά τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα φιγουράρει στην όγδοη θέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρωζώνης με βάση τις τιμές 60 προϊόντων. Μάλιστα, στο σύνολο των 60 προϊόντων τα 31, δηλαδή ένα στα δύο, είναι ακριβότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης μέχρι και 50%. Μεταξύ των ειδών αυτών είναι προϊόντα προσωπικής υγιεινής, ρύζι, γιαούρτι, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, τυριά, κορν φλέικς, σνακ κ.ά. Οι τιμές βασικών ειδών σούπερ μάρκετ της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι υψηλότερες μέχρι και 159%!

Ενα στοιχείο που προκύπτει από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας και αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα 31 προϊόντα από τα 60 που πωλούνται ακριβότερα μέχρι 50% από τις μέσες τιμές των χωρών της Ευρωζώνης στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι προϊόντα πολυεθνικών εταιριών. Το γεγονός αυτό δίνει μια ακόμα απάντηση στους θιασώτες της «απελευθέρωσης» των αγορών, καθώς αποδεικνύεται ότι οι αθρόες εισαγωγές δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην εγχώρια παραγωγή, που εκτοπίζεται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και στις τσέπες των καταναλωτών που τα ακριβοπληρώνουν.

Εάν κανείς λάβει υπόψη ότι τα εισοδήματα στην Ελλάδα βρίσκονται στο 68% του μέσου όρου της ΕΕ, είναι φανερό τι διαστάσεις έχει η ακρίβεια για τους Ελληνες εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ