Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυπριακά κειμήλια

«Ο κόσμος της Κύπρου την αυγή του 20ού αιώνα», τιτλοφορείται η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση κειμηλίων της κυπριακής λαϊκής τέχνης, την οποία θα εγκαινιάσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.Η έκθεση, την οποία οργάνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, συνοδεύεται με την έκδοση ενός εξαίρετου λευκώματος με τίτλο « Οι Κυπριακές Φορεσιές (Μια αναδρομή στον κόσμο της Κύπρου την αυγή του 20ού αιώνα)», το οποίο παρουσιάστηκε χτες.

Η έκθεση και το λεύκωμα άντλησαν το υλικό τους από τη μεγάλη Κυπριακή Εκθεση, που είχε πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο στη χαραυγή του αιώνα μας, συγκεκριμένα το 1901, με πρωτοβουλία του Πατριωτικού Συνδέσμου των Κυπρίων εν Αθήναις (είχε ιδρυθεί το 1898). Η έκθεση εκείνη περιλάμβανε αντιπροσωπευτικές φορεσιές και άλλα ενδύματα, τα οποία είχε δωρίσει ο Πατριωτικός Σύνδεσμος των Κυπρίων στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος, για να αποτελέσουν τμήμα των συλλογών του.

Εναν αιώνα σχεδόν μετά, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο επανεκθέτει (μέχρι τις 31/3/2000) την πολύτιμη αυτή συλλογή, εμπλουτισμένη και με άλλα κειμήλια που ήρθαν από την Κύπρο. Πρόκειται για κειμήλια της λαογραφικής συλλογής του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Κύπρου, της συλλογής του Μουσείου Πιερίδη και των συλλεκτών Α. Κουδουνάρη, Κ. Γερασίμου, Χ. Επαμεινώνδα, Α. Μακρίδη, Γ. Πίπη.

Συντελεστές της έκθεσης, η οποία προβάλλει την αστική και αγροτική ζωή των Κυπρίων στις αρχές του 20ού αιώνα, είναι οι: Μ. Καπόν, Ν. Γαγγάδη, Λ. Μιχαηλίδου, Ο. Φακατσέλη, Χ. Χατζηχριστοδούλου, ενώ το λεύκωμα για τις κυπριακές (ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές) προλογίζουν οι Γ. Κύπρης, Α. Τομαράς, Ι. Κ. Μαζαράκης - Αινιάν και Λ. Μιχαηλίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ