Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ακέφαλο ... το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Παραιτήθηκαν χτες η διευθύντρια  και το ΔΣ 

Σε φανερή, πλέον, κρίση βρίσκεται η λεγόμενη «εθνική πολιτική βιβλίου» της κυβέρνησης, μετά τη χτεσινή, αιφνίδια, παραίτηση όλου του ΔΣ (η θητεία του έληγε περίπου τον προσεχή Φλεβάρη) και της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Μυρσίνης Ζορμπά , παραίτηση που καθώς διέρρευσε χτες το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε από την υπουργό Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη, η οποία αποδέχτηκε την παραίτηση, αφού όπως φημολογείται «έχει βρεθεί το νέο ΔΣ και ο διευθυντής» (αναφέρεται το όνομα του Αρη Μαραγκόπουλου).

Οπως λένε οι πληροφορίες μας και φαίνεται από την υπουργική ανακοίνωση, η κρίση σοβεί επί μήνες. Το Μάρτη το ΥΠΠΟ ενημέρωσε το ΕΚΕΒΙ (και όλους τους Οργανισμούς που εποπτεύει) για περικοπή του προϋπολογισμού του το 2000 στο επίπεδο του 1998, δηλαδή στα 629 εκατ. Η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ επέμενε για 942 εκατ. και πριν ένα μήνα προειδοποίησε ότι αν δε δοθούν θα παραιτηθεί η ίδια και το ΔΣ, πράγμα που συνέβη παρότι «δεν είχε ληφθεί οριστική απόφαση για το ποσό», καθώς η υπουργός ζήτησε να προηγηθεί αξιολόγηση της μέχρι τώρα δραστηριότητας του ΕΚΕΒΙ, επόμενα και έλεγχος για το πού διατέθηκαν τα κονδύλιά του, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες.

Ο κόσμος του βιβλίου είχε και έχει ανάγκη από μια αληθινή εθνική πολιτική βιβλίου. Μια άλλη πολιτική, από την πολιτική του ημετερισμού, της «παρεούλας», της εφήμερης καμπάνιας που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα, για την οποία κάθε άλλο παρά «άμοιρο» είναι το ΥΠΠΟ. Ο κόσμος του βιβλίου έχει ανάγκη από μια πολιτική που να στηρίζει με μόνιμες υποδομές και να προβάλει - με πραγματική κι όχι δήθεν ιδεολογικο-αισθητική πολυφωνία - το καλό ελληνικό βιβλίο και σε όλη τη χώρα. Που να στηρίζει ουσιαστικά και να εμπλουτίζει με νέα βιβλία - από όλο τον ελληνικό εκδοτικό χώρο - όλες τις βιβλιοθήκες. Που στην πράξη και όχι με λόγια να προωθεί την ανάγνωση.

Το αν θα υπηρετήσουν μια τέτοια πολιτική το ΥΠΠΟ και το νέο ΔΣ που θα διορίσει; Το ερώτημα μέλλει να απαντηθεί προσεχώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ