Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Βασίλη Αγγελίδη «Θεμιστοκλής ο θεμελιωτής του ναυτικού μεγαλείου της Αθήνας» εκδόσεις Πιτσιλός (1997). Αυτό το βιβλίο είναι γέννημα αγάπης. Ο Βασίλης Αγγελίδης δεκάδες χρόνια πηγαινοερχόταν στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ήταν η επαγγελματική του ενασχόληση κι έβλεπε τα καλά και τ' ανάποδα, ποτέ όμως δεν αμφισβήτησε τη θαυμάσια θέση του με τους πολλούς κόρφους και τα βαθιά νερά. Καθώς παρακολούθησε από κοντά την ανάπτυξή του, θεώρησε χρέος να θυμίσει στους Πανέλληνες, σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, τις μεγάλες προσπάθειες και τις θυσίες που έκανε ο μεγαλοφυής Αθηναίος πολιτικός Θεμιστοκλής για τη δημιουργία αυτής της θαλασσινής πολιτείας, που βοήθησε στο στερέωμα και την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Αυτή τη δραστηριότητα θέλησε να παρουσιάσει ο Βασίλης Αγγελίδης με τούτο το βιβλίο του. Με εκπληκτική μαεστρία και σαφήνεια περιγράφει το χαρακτήρα όχι μόνο του Θεμιστοκλή, αλλά και ενός πλήθους ανθρώπων που κινούνται λαχανιασμένοι γύρω του και έτσι δίνει και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής με δυνατές εικόνες και γλωσσικό πλούτο. Ο Β. Α. με το βιβλίο του ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή και αντανακλά τον παλμό της, πλουτίζοντας τη βιβλιογραφία των Περσικών Πολέμων, με ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα. Σ' αυτό συνέβαλαν οι γνώριμες αρετές της αφηγηματικής του τέχνης, που μας είναι γνώριμες από το βιβλίο του «Μεταξουργείο - Κολωνός νοσταλγία και πραγματικότητα».

Είναι άξιο προσοχής πόσο γρήγορα η Αθήνα από αγροτική πόλη εξελίχτηκε σε ναυτική δύναμη που κυριάρχησε στο Αιγαίο, κάτι που έφερε πλούτο και δύναμη και σ' αυτήν την προσπάθεια πρωτεργάτης στάθηκε ο Θεμιστοκλής. Διαφωνίες, συγκρούσεις, αναβολές, απειλές δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον Θεμιστοκλή, που δε συντέλεσε μόνο στη δημιουργία της θαλασσινής πολιτείας, αλλά και τη γέμισε μετοίκους, φτιάχνοντας ειδικό νόμο, που διευκόλυνε την εγκατάστασή τους εκεί. Κι αυτοί ξύπνιοι, δραστήριοι, δουλευταράδες και επινοητικοί δεν τον απογοήτευσαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ