Δευτέρα 3 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Σκληραίνει ο «πόλεμος»

Ερχεται το νέο πλοίο της ΔΑΝΕ, εντείνεται ο ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα

Σήμερα αναμένεται να καταφτάσει στο λιμάνι του Πειραιά το νέο απόκτημα της, «φαγωμένης» πλέον από την ΑΝΕΚ, Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας . Το νέο ταχύπλοο επιβατηγό πλοίο, τύπου καταμαράν, έρχεται για να επιβεβαιώσει ότι ο αγώνας δρόμου μεταξύ των τριών μεγαλοκαρχαριών, που κυριαρχούν πλέον στην ακτοπλοϊα, ΑΝΕΚ, Μινωικές Γραμμές και Επιχειρήσεις Αττικής, για να αποκτήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο στην εκμετάλλευση αυτού του νευραλγικού τομέα, εντείνεται.

Το πλοίο αυτό που ονομάζεται «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» έρχεται από τη Νορβηγία και έχει τελικό προορισμό τη Ρόδο. Η ΑΝΕΚ, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Σήφης Βαρδινογιάννης, με την απόκτηση της πολύπαθης ΔΑΝΕ, κατάφερε να πατήσει πόδι στη γραμμή των Δωδεκανήσων που αποτελεί «χρυσωρυχείο». Ομως, οι οφειλές της Δωδεκανησιακής προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο παραμένουν. Αυτό παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, όταν «δώρισε» τη ΔΑΝΕ στη μεγαλοεταιρία, είχε αναφέρει ότι η παράδοση είχε γίνει με όρο να ξεχρεώσει η ΑΝΕΚ όλες τις οφειλές της ΔΑΝΕ προς το ΝΑΤ και τρίτους.

Ομως, τη «νύφη» της μονοπώλησης των γραμμών της ακτοπλοΐας καλούνται να πληρώσουν και οι ναυτεργάτες. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα είναι έτοιμο, αλλά, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, αναβλήθηκε η προώθησή του πριν τις εκλογές.

Τα όσα προβλέπονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, με τα οποία συμφωνεί και επαυξάνει η ΝΔ, θα έχουν τραγικές επιπτώσεις σε βάρος των 20.000 ναυτεργατών της ακτοπλοΐας, αλλά και στην απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Τα όσα εκτυλίσσονται αυτή την περίοδο στην ακτοπλοΐα απορρέουν από τον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος αίρει κάθε είδους προστατευτισμό στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες και θα τεθεί σε ολοκληρωτική εφαρμογή στο χώρο της ακτοπλοΐας το 2004.

Να σημειωθεί ότι σύντομα θα καταφτάσει ένα ακόμα πλοίο, που έχει κλείσει η ΔΑΝΕ από την Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα 9χρονο φέρι μποτ, το οποίο θα μεταφερθεί για μετασκευή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και κατόπιν θα δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιάς - Αστυπάλαια - Νίσυρος - Τήλος - Σύμη - Ρόδος τρεις φορές τη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ