Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εχουν δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια στη χώρα μας

Παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων στο υπουργείο Εσωτερικών

«Μπαλάκι» μεταξύ των υπουργείων γίνονται χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες που βρίσκονται στη χώρα μας καθώς η κυβέρνηση υψώνει συνεχώς εμπόδια στο δικαίωμά τους να ζήσουν νόμιμα και αξιοπρεπώς στη χώρα. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και στις φετινές γιορτές πολλοί μετανάστες να μην μπορέσουν να επισκεφτούν τις οικογένειές τους, στις χώρες προέλευσής τους, καθώς ο φόβος να μην τους επιτραπεί η επιστροφή στη χώρα μας είναι κάτι περισσότερο ορατός.

Συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κατέθεσαν χτες κοινό υπόμνημα στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, με το οποίο απαιτούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η απάντηση που πήραν είναι ότι το υπουργείο είναι αναρμόδιο και τους παρέπεμψαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης!

Με το υπόμνημα καταγγέλλεται ότι «οι διαδικασίες νομιμοποίησης, οι προϋποθέσεις και η γραφειοκρατία, έχουν στερήσει σε χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες τα πιστοποιητικά νομιμότητας. Αυτό έχει αποτέλεσμα να γίνεται πιο σκληρή η εκμετάλλευση σε βάρος τους, να μεγαλώσουν οι δυσκολίες και η ανασφάλειά τους». Τονίζεται επίσης ότι «επιπλέον, λόγω της στέρησης νομιμότητας, οι οικονομικοί μετανάστες φοβούνται να επισκεφθούν τους δικούς τους στις χώρες προέλευσής τους, μπροστά στον κίνδυνο να μην τους επιτραπεί η επιστροφή στη χώρα μας. Βρίσκονται δηλαδή μπροστά σε μια ιδιότυπη ομηρία. Απαιτούμε, την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μπορέσουν οι οικονομικοί μετανάστες να κάνουν γιορτές με τις οικογένειές τους».

το ΠΑΜΕ

Μέτρα ώστε να σταματήσει η ιδιότυπη ομηρία των οικονομικών μεταναστών και να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν γιορτές στην πατρίδας τους, απαιτεί να πάρουν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του.

Οι διαδικασίες και προϋποθέσεις νομιμοποίησης, η γραφειοκρατία έχουν αποτέλεσμα χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες να μην έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικά νομιμότητας, τονίζεται στην ανακοίνωση. Συνεπώς η εκμετάλλευσή τους παίρνει πιο έντονα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, οι μετανάστες εξαιτίας της έλλειψης αυτών των πιστοποιητικών «στερούνται τη δυνατότητα να πάνε στην πατρίδα τους να κάνουν γιορτές, μπροστά στο βάσιμο φόβο ότι δε θα τους επιτραπεί εκ νέου η επιστροφή στη χώρα μας». Το ΠΑΜΕ καταλήγει με την απαίτηση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση αυτού του προβλήματος και αυτά να ανακοινωθούν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ