Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Οι έμποροι μετρούν απώλειες

Η πλειοψηφία των καταναλωτών περιορίστηκε στα εντελώς απαραίτητα, ενώ πολλοί ανέβαλαν τις αγορές για μετά τις γιορτές, που αναμένεται να αρχίσουν οι εκπτώσεις

Την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της στα λαϊκά νοικοκυριά «καταμέτρησαν» οι έμποροι στα ταμεία των καταστημάτων τους όλες τις προηγούμενες μέρες. Τόσο πριν όσο και, αμέσως, μετά τα Χριστούγεννα. Συνολικά η κίνηση στην αγορά εξαντλήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα, όπως επισημαίνουν, ενώ ήταν φανερό ότι οι καταναλωτές προσπάθησαν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα έξοδα στα εντελώς απαραίτητα. Πολλές, δε, είναι οι οικογένειες εκείνες που περιμένουν τις εκπτώσεις, που είθισται να αρχίζουν αμέσως μετά τις γιορτές, προκειμένου να κάνουν τότε κάποιες απαραίτητες αγορές. Φέτος, οι εκπτώσεις αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, για λόγους που έχουν να κάνουν με το κυνήγι του πληθωρισμού από την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται για τους ίδιους λόγους να εξαντληθεί όλο το διάστημα που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ας σημειωθεί ότι από το Γενάρη αναμένεται λαίλαπα ανατιμήσεων σε όλα τα είδη πλατιάς καθημερινής κατανάλωσης, που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης, από την 1η Γενάρη αρχίζουν να τρέχουν και τα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ, που - εκτός των μειώσεων - προβλέπουν αύξηση στα πάγια τέλη κοντά στο 4%!

Την εικόνα που επικράτησε στην αγορά παραμονές Χριστουγέννων σχολίασε μιλώντας στο «Ρ» ο Αλ. Σπύρου, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ: «Ο κουτσουρεμένος 13ος μισθός πρέπει να καλύψει πάγιες βασικές ανάγκες και μαζί και όλες εκείνες που φέρουν από κοντά οι γιορτές. Η αγορά "δούλεψε" ουσιαστικά όχι περισσότερο από μια εβδομάδα. Από την άλλη μεριά, ένα μεγάλο μέρος του τζίρου τραβιέται από τα πολυκαταστήματα με τα γνωστά τρικ που τους επιτρέπει να κάνουν ο μεγάλος τους τζίρος. Σήμερα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο θα είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης οι έχοντες και κατέχοντες, τα πράγματα θα πηγαίνουν μόνο από το κακό στο χειρότερο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτούς που τους δυσκολεύουν τη ζωή και να ενισχύουν τις δυνάμεις που είναι πραγματικά μαζί τους είτε σε πολιτικό επίπεδο είτε στο συνδικαλιστικό».

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες - σαν να μην έφτανε από μόνη της η ακρίβεια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι δυσκολίες τους να καλύψουν τις τρέχουσες, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες των ημερών με τον κουτσουρεμένο 13ο μισθό - ορισμένοι δεν έχασαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας για να εκτινάξουν στα ύψη τις τιμές των οπωροκηπευτικών. Ετσι, συγκρίνοντας τις χτεσινές τιμές με εκείνες της 19 Δεκέμβρη, δηλαδή πριν από δέκα μόλις μέρες, οι τιμές παρουσιάζουν αύξηση μέχρι και 60%. Συγκεκριμένα, τόσο αυξήθηκε η τιμή στα αγγούρια ανά τεμάχιο, ενώ κατά 33,33% αυξήθηκε η τιμή τους ανά κιλό. Οι ντομάτες ανατιμήθηκαν κατά 53,5%, φτάνοντας τα 2 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κατά 22,22%, τα μήλα κατά 15,4% και τα πορτοκάλια κατά 14,3%.

  • Τα εμπορικά, τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία σήμερα θα κλείσουν στις 8.00 το βράδυ.
  • Αύριο παραμονή Πρωτοχρονιάς τα εμπορικά θα κλείσουν στις 5.00, τα σούπερ μάρκετ στις 8.00 και τα κρεοπωλεία στις 6.00 μ.μ.
  • Στη 1 και 2 του Γενάρη όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ