Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι λεονταρισμοί του Κίμωνα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρης, έχει χρεωθεί εργολαβικά να περιορίσει το πολιτικό κόστος, που έχει προκαλέσει για το κυβερνών κόμμα η έξαρση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι ρυθμίσεις ...«πατάτα», που εξαγγέλλει κατά διαστήματα ο ίδιος, τη μια για τις πατάτες, την άλλη για το εμφιαλωμένο νερό, κλπ., που επέβαλε το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης. Με «σημαία» αυτές τις αγορανομικές διατάξεις - που, όμως, έχουν ημερομηνία λήξης - ο κύριος υφυπουργός πήρε σβάρνα τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, προσπαθώντας να πείσει τους εργαζόμενους πως αυτή τη φορά η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ...«τσακίσει» την ακρίβεια και όσους επιδίδονται στο σπορ της κερδοσκοπίας. Τα ίδια ακούστηκαν και πρόσφατα από τον ίδιο και τους ομοϊδεάτες του, υπέρμαχους της «ελεύθερης αγοράς», στο 1ο Φόρουμ Καταναλωτών.

Κινούμενοι στον αστερισμό της λογικής «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινάει», οι κυβερνώντες αναζητούν την κερδοσκοπία και τους κερδοσκόπους στους αγρότες, στους μανάβηδες, στους ψιλικατζήδες και, γενικά, στους μικροεπιχειρηματίες (μικρέμπορους, μικροπαραγωγούς κλπ.), που αποτελούν τον τελευταίο τροχό της ιστορίας στο πρόβλημα της ακρίβειας. Μ' αυτήν την τακτική, ο κύριος υφυπουργός προσπαθεί να κρύψει τις πραγματικές αιτίες και να καλύψει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι - έχοντας το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών και αξιοποιώντας δεόντως την απελευθερωμένη από ελέγχους αγορά - αισχροκερδούν ασύστολα, μεγιστοποιώντας τα κέρδη και υπερκέρδη τους. Και αυτό το καθεστώς, της ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, υπερασπίζονται - με λόγια, αλλά και με έργα - τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, που διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία.

Ενδεικτικά, υπενθυμίζουμε το καταστάλαγμα των απόψεων για την ακρίβεια και τις αιτίες, που διατυπώνουν όλο το τελευταίο διάστημα, τόσο ο υφυπουργός, όσο και στελέχη της ΝΔ. Ο πρώτος, για παράδειγμα, σε συνεχείς τηλεοπτικές του παρουσίες, αποδίδει την έξαρση της ακρίβειας στο ευρώ (υποστηρίζοντας ψευδώς πως «οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι πιο φτηνές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση»), ενώ στελέχη της ΝΔ ανακαλύπτουν τη «ρίζα του κακού» στο ίδιο το κράτος (δηλαδή, την κυβέρνηση), που αυξάνει τους φόρους, αλλά και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ.)!

Οι λεονταρισμοί του υφυπουργού - που συνεχίζει να το παίζει «Ρομπέν των Τιμών» κατά της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας - αποδεικνύονται καθημερινά ...νιαουρίσματα γάτας. Και, εν πάση περιπτώσει, το έχει ομολογήσει - εμμέσως μεν, με κάθε επισημότητα δε - όταν τον περασμένο μήνα ανακάλεσε ακόμα και τα συμβολικά πρόστιμα που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του σε 7 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, για τις αυξήσεις στα δίδακτρα πάνω από 3,5% που πρόβλεπε ο νόμος, μόλις οι σχολάρχες αξίωσαν να συμμορφωθεί με τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ