Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΟΣ
Επιμένει για ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής η ΡΑΕ

Εμμένει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην εκ νέου προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή νέας μονάδας ισχύος 140MW στη Ρόδο, παρά το γεγονός ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος και το έργο κατακυρώθηκε στη ΔΕΗ.

Σε επιστολή του προέδρου της ΡΑΕ, Π. Κάπρου, προς το υπουργείο Ανάπτυξης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η απ' ευθείας ανάθεση του έργου στη ΔΕΗ, δε συνάδει με την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ύπαρξης ανταγωνισμού, γι' αυτό προτείνει τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού προκειμένου το έργο να κατακυρωθεί σε ιδιώτη. Μάλιστα στην επιστολή τονίζεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα δεν αποσκοπεί στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας για το νησί, με αποτέλεσμα η ανάθεση στη ΔΕΗ ως «τελευταίου καταφυγίου» διασφάλισης της επάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια να μην υφίσταται.

Στην ίδια όμως επιστολή, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κάνει λόγο για επικείμενη έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο, λόγω ανεπάρκειας επενδύσεων, έλλειψη που μπορεί να επιδεινωθεί από την παλαιότητα των εγκαταστημένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η κάλυψη όμως αυτών των ελλειμμάτων - σύμφωνα με τη ΡΑΕ - πρέπει να γίνει από τη ΔΕΗ, με την εγκατάσταση νέων μονάδων, των οποίων η συνολική ισχύς μέχρι το 2007 δε θα ξεπερνά τα 50-60MW.

Η εκτίμηση της ΡΑΕ, είναι ότι μέχρι το 2007 απαιτείται, για την ασφαλή τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια του νησιού, η εγκατάσταση μονάδων συνολικής ισχύος 140MW. Από αυτή την ισχύ όμως, μόνο τα 50-60MW να εγκατασταθούν από τη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα από ιδιώτες που θα προκριθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας....

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός για τη μονάδα της Ρόδου κηρύχτηκε άγονος, διότι υπήρξε.. διάσταση απόψεων! Συγκεκριμένα, την πιο συμφέρουσα προσφορά την είχε καταθέσει η ΔΕΗ Ρόδος ΑΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) με δεύτερη μειοδότρια την HE&D (συμφερόντων Μπόμπολα). Η ΡΑΕ όμως έκρινε ότι η προσφορά της ΔΕΗ, ήταν υποτιμολογημένη και της εταιρίας του Μπόμπολα υπερτιμολογημένη (!) γι' αυτό και ζήτησε την κατακύρωση του διαγωνισμού στην HE&D. Αφού δεν έγινε αυτό, η ΡΑΕ επαναφέρει εκ νέου το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ