Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ
Προς 24ωρη λειτουργία!

Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τη δυνατότητα της 24ωρης λειτουργίας στα καταστήματα που βρίσκονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σταδίου Καραϊσκάκη και σε όσα θα δημιουργηθούν εκεί δίνει η κυβέρνηση με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της Ολυμπιακής προετοιμασίας και άλλες διατάξεις»! Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να δώσει ένα ακόμα σοβαρό χτύπημα στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, με καθαρούς στόχους την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και, κυρίως, την πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων!

Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 του νόμου 2947/2001, που αφορά στο Στάδιο Καραϊσκάκη, προβλέπεται: «Στις εγκαταστάσεις του σταδίου αυτού, πλην των κυρίως αθλητικών χρήσεων, επιτρέπεται και η χωροθέτηση των ακόλουθων συμπληρωματικών λειτουργιών: Καταστημάτων αθλητικών ειδών, αιθουσών πολλαπλών αθλητικών χρήσεων, εντευκτηρίων, γραφείων, εστιατορίων, αιθουσών εξυπηρέτησης Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης...». Σε αυτήν ακριβώς την παράγραφο προστέθηκαν στις συμπληρωματικές λειτουργίες τα αναψυκτήρια και τα μεικτά καταστήματα τροφίμων καθώς και η εξής παράγραφος: «Στο ωράριο λειτουργίας των συμπληρωματικών εγκαταστάσεων και χρήσεων που προβλέπονται στον παρόντα νόμο καθορίζονται νέα ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και σε κάθε περίπτωση ακολουθούν τις ώρες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων»!

Η προσπάθεια να σπάσει οποιαδήποτε δέσμευση αφορά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και στην αργία της Κυριακής έχει δρομολογηθεί εδώ και δέκα χρόνια από τις πολυεθνικές του εμπορίου, προκειμένου να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερος πλούτος σε λίγα χέρια με τη μονοπώληση της αγοράς. Αυτές οι απαιτήσεις, που εκδηλώθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '90, έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα χρόνια, αφού οι κυβερνήσεις έχουν εκτελέσει τις όποιες εντολές έχει δώσει το κεφάλαιο με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, με αποτέλεσμα σήμερα να εφαρμόζεται ένα ωράριο-«λάστιχο». Η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου θα σημάνει την απόλυτη εξαθλίωση, καθώς οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ όποτε ο εργοδότης θα τους έχει ανάγκη.

Κοινή ανακοίνωση-καταγγελία ενάντια στην παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, που συνεπάγεται και την κατάργηση στοιχειωδών εργατικών κατακτήσεων, έχουν εκδώσει οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κωνσταντακάτος», ο Σύλλογος Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ-Μαρινόπουλος - ΝΤΙΑ» και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΜΑΚΡΟ».

Τονίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν και να διεκδικήσουν: «Να σταματήσει πλέον κάθε απόπειρα της κυβέρνησης που μέσα από κάθε νομοσχέδιο προσπαθεί να νομοθετήσει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που αφορούν στην απελευθέρωση του ωραρίου, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη μερική απασχόληση και στο ωρομίσθιο. Πλήρη, σταθερή απασχόληση 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο. Νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής. Ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ