Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Απασχολησιμότητα και πολιτική ομηρία

Μετά τα Λιόσια και το Περιστέρι σειρά πήρε και η Νέα Ιωνία

Από την κατάληψη στο δημαρχείο Νέας Ιωνίας
Από την κατάληψη στο δημαρχείο Νέας Ιωνίας
Σχεδόν 1.500 εργαζόμενοι από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα πετάχτηκαν και πετάγονται στους δρόμους σε μια σειρά δήμους της Αττικής. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι, από την πρώτη στιγμή της πρόσληψής τους, βρέθηκαν έρμαια των πιο αντεργατικών εκφάνσεων της κυβερνητικής πολιτικής που έσπευσαν να υλοποιήσουν οι δημοτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Κανένας από τους εργαζόμενους αυτούς παρόλο που κάλυπτε για πολλά χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν απολάμβανε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Ενα μεγάλο μέρος των προσλήψεων έγιναν στα πλαίσια Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που νομιμοποιούν μισθούς χαμηλότερους από τον κατώτερο βασικό μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή μέσα από τα λεγόμενα κοινωνικά προγράμματα (Βοήθεια στο Σπίτι, Σχολικοί Φύλακες, Κέντρα Φροντίδας για το παιδί). Ακόμα πολλές ήταν οι προσλήψεις που έγιναν από Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ολα αυτά οριοθετούν έναν εργασιακό μεσαίωνα που περιλαμβάνει ληξιπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας και συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων στο ελάχιστο. Σκοπός η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος διαρκούς πολιτικής τους ομηρίας για την εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων κυβέρνησης και δημοτικών αρχών. Παράλληλα, μέσω των προγραμμάτων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων προωθείται η σταδιακή ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επομένως η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και προϊόντων κοινωνικού χαρακτήρα.


Στο Δήμο Ανω Λιοσίων έχουν κοινοποιηθεί επισήμως περίπου 200 απολύσεις και έπονται ακόμα 400 (όλοι εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις), στο Δήμο Περιστερίου 183 απολύσεις (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης), στο Δήμο Ν. Ιωνίας 40 (κοινωνικά προγράμματα) και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί και οι δήμοι εφαρμόζουν τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης με τους ίδιους ακριβώς στόχους.

Στη Νέα Ιωνία

Διήμερη κατάληψη του δημαρχείου έκαναν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ν. Ιωνίας διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες απολύσεις (ήδη σε 27 εργαζόμενους έχουν κοινοποιηθεί οι απολύσεις τους) από την παραμονή μέχρι και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, και ο Π. Τσουκαλάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας» (ΔΗΠΙ). Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλιά και ότι καταδικάζει όσους υλοποιούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική ομηρίας.

Χτες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας και σε ανοιχτή συνεδρίασή τους με τη συμμετοχή και μαζικών φορέων της περιοχής (συνταξιούχων, οικοδόμων, ΔΗΠΙ κ.ά.) αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Το Σαββατοκύριακο θα απέχουν από την εργασία και σήμερα το πρωί θα μοιράσουν ανακοινώσεις στο λαό της Ν. Ιωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο. Ανάλογη κινητοποίηση θα λάβει χώρα και το πρωί της Δευτέρας, ενώ την ίδια ημέρα στις 11 το πρωί θα γίνει νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων.

  • Την κατάληψη στο δημαρχείο του Περιστερίου συνεχίζουν οι 183 απολυμένοι. Ο Π. Σοφός, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αγωνιστική Συμπαράταξη», δήλωσε στο «Ρ»: «Είμαστε ενάντια στις απολύσεις. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή που έχουν κάνει μπαλάκι τους εργαζόμενους, προσπαθώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Καταγγέλλουμε το δήμαρχο που προχώρησε στις απολύσεις και την κυβέρνηση που με τα ΜΑΤ προσπαθεί να καταστείλει τους αγώνες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το ζήτημα των απολύσεων είναι κατά βάση πολιτικό και όχι οικονομικό θέμα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ