Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σαν δάκρυα πάνω στη γη...

Σκηνή από το «Λιβάδι που δακρύζει» του θόδωρου Αγγελόπουλου
Σκηνή από το «Λιβάδι που δακρύζει» του θόδωρου Αγγελόπουλου
Μια ελεγεία πάνω στην ανθρώπινη μοίρα, είναι η καινούρια και πολυαναμενόμενη ταινία του κορυφαίου Ελληνα σκηνοθέτη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, η δωδέκατη κατά σειρά ταινία του, «Το λιβάδι που δακρύζει». Η ταινία θα προβληθεί στις 12 Φλεβάρη στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου και ταυτόχρονα στις ελληνικές αίθουσες.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μιας τριλογίας - εποποιίας, με ηρωίδα μια γυναίκα, η οποία σαν παιδί, έφηβη, σύζυγος, μητέρα και μοναχική γυναίκα θα γνωρίσει την προσφυγιά, το θάνατο, την εξορία, αλλά και τον έρωτα, το τραγικό πάθος. Το όνομά της είναι Ελένη. Είναι, όπως εξηγεί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, «η Ελένη του μύθου, η Ελένη όλων των μύθων που διεκδικείται... αλλά και διεκδικεί το απόλυτο της αγάπης». Είναι η πρώτη φορά, μετά την «Αναπαράσταση» (1970), που ο σκηνοθέτης επιλέγει για κεντρικό πρόσωπο της ταινίας του, ένα φωτεινό, γεμάτο υγρασία (δακρυσμένο) πρόσωπο μιας γυναίκας. «Σαν ένα λιβάδι υγρό, με τις σταγόνες να κυλούν σαν δάκρυα πάνω στη γη. Σαν το λιβάδι που δακρύζει».

Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, στη λίμνη της Κερκίνης, όπου στήθηκε ένα ολόκληρο χωριό και στη Θεσσαλονίκη, όπου στήθηκε ένας προσφυγικός συνοικισμός. Χρονολογικά, η ιστορία της ταινίας εξελίσσεται μεταξύ του 1919 και του 1949 και παρακολουθεί τη μοίρα των προσφύγων, όπως αυτή καταγράφεται στη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι «βίωσαν σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας τα οδυνηρά γεγονότα του Ελληνισμού και της Ιστορίας του 20ού αιώνα».

Το σενάριο είναι του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε συνεργασία με τους Tonino Guerra, Giorgio Silvagni και Πέτρο Μάρκαρ. Η φωτογραφία του Ανδρέα Σινάνου, η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα και του Κώστα Δημητριάδη. Τα κοστούμια της Ιουλίας Σταυρίδου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Βασίλης Κολοβός, Εύα Κοταμανίδου, Τούλα Σταθοπούλου, Μιχάλης Γιαννάτος, Θάλεια Αργυρίου, Γρηγόρης Ευαγγελάτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ