Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικές «πτυχές» της Βολίμας

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βολίμας το 1928
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βολίμας το 1928
«Χαρούμενο και ειρηνικό το 2004», είναι η ευχή που απευθύνει στα μέλη του, σ' όλους τους Ζακυνθινούς και σε όλο το λαό, ο Σύλλογος Βολιμιατών Ζακύνθου, με ημερολόγιο (τοίχου) που κυκλοφόρησε. Οι σελίδες του ημερολογίου εικονογραφούνται με σπάνιες φωτογραφίες από τις μαθητικές δραστηριότητες (εκδρομές, γιορτές κλπ.), από το 1928 και κυρίως τη δεκαετία του 1960, από γιορταστικές εκδηλώσεις των Βολιμιατών και με φωτογραφίες του όμορφου χωριού.

Οπως όλα, και το φύλλο 51, της «Φωνής των Βολιμιατών», της εφημερίδας του Συλλόγου Βολιμιατών, περιέχει σημαντικά θέματα για την ιστορία και τον πολιτισμό αλλά και για τα προβλήματα των κατοίκων της ορεινής Ζακύνθου. Αξίζει να αναφερθούμε σε μερικά από τα θέματα του 51ου φύλλου.

Την πρώτη σελίδα και το μισό της τελευταίας καταλαμβάνει το ενδιαφέρον άρθρο του Διονυσίου Ι. Μούσουρα «Ταξίδι στο χρόνο», το οποίο, βασιζόμενο σε χειρόγραφα και αρχειακό υλικό, αναφέρεται σε ποικίλες πτυχές του πολιτισμού (ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, μορφές τέχνης, αρχιτεκτονική, ήθη, έθιμα και άλλες παραδόσεις) της Βολίμας και άλλων ορεινών χωριών του νησιού, από τον 15ο αιώνα. Πολύ σημαντικό είναι το δισέλιδο κείμενο της αρχαιολόγου - προϊστοριολόγου, δρ. της Σορβόνης, Γεωργίας Κουρτέση-Φιλιππάκη, με τίτλο «Η προϊστορική Ζάκυνθος-Απολογισμός της αρχαιολογικής έρευνας και προοπτικές». Το κείμενο αναφέρεται στο γεωγραφικό, γεωλογικό παλαιοπεριβάλλον του νησιού (το οποίο πρωτοσχηματίστηκε πριν 17 εκατομμύρια χρόνια), στην εποίκηση και στις πρώτες κοινωνίες του νησιού κατά την Παλαιολιθική Εποχή, στις μόνιμες εγκαταστάσεις και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες κατά τη Νεολιθική Εποχή, στην Πρώιμη, Μέση και Υστερη Εποχή του Χαλκού, καθώς και στη μυκηναϊκή παρουσία, και στην αρχαιολογική έρευνα που έχει διεξαχθεί (και καθυστερημένη και ελάχιστη είναι).

Θα σημειώσουμε και μερικά άλλα αξιόλογα θέματα του φύλλου, όπως είναι: Η ανάγκη αναστήλωσης των κελιών της μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών. Το τριήμερο διεπιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Μετασεισμική Ζάκυνθος (Οικονομία, Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον)», στο οποίο απουσίασε η πλειοψηφία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για την έκδοση πολιτών. Το καταστροφικό για τους παραγωγούς νέο καθεστώς «στήριξης», υποτίθεται, του ελαιολάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ