Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για μη κρατική Παιδεία ρίχνει τις μάσκες
Οι μάσκες πέφτουν κι η συμφωνία των εταίρων του δικομματισμού γίνεται κάτι περισσότερο από εμφανής, με αιχμή τις τελευταίες μέρες, το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αφορμή για να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων - προτίμησε να τα λέει «μη κρατικά» - σε ραδιοφωνική συνέντευξη στη «ΝΕΤ», το απόγευμα της Παρασκευής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το κλίμα ευφορίας με κλακαδόρους και συνθήματα - κατά τη χτεσινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την νεολαία ΠΑΣΟΚ στα γραφεία της - ακόμα και μέλη της ΠΑΣΠ αγανάκτησαν όταν τον άκουσαν στην κλειστή συνάντηση που είχαν. Σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι «δεν υπάρχει δημόσια εκπαίδευση στην πραγματικότητα αφού η μέση οικογένεια ξοδεύει μεγάλα ποσά για την εκπαίδευση» και πρότεινε ως λύση την «μη κρατική εκπαίδευση». Κατά τ' άλλα στη δημόσια τοποθέτησή του πριν τη συνάντηση μίλησε για «ωραίο αγώνα για Παιδεία για όλους»!
Τη θέση του κ. Παπανδρέου άδραξαν τα στελέχη της ΝΔ που παρέλασαν σε ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία συγχαίροντας το ΠΑΣΟΚ που επιτέλους συμφώνησε με τη δικιά της θέση. Παράλληλα, διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μέχρι πριν λίγες μέρες «έσκιζαν τα ρούχα τους» για τη δημόσια Παιδεία, τώρα σπεύδουν να συμφωνήσουν με τον υπουργό Εξωτερικών και αυριανό αρχηγό τους και «θυμήθηκαν» - θυμίζοντάς το και στον Γ. Παπανδρέου για να τους θυμηθεί με τη σειρά του αν βγει πρωθυπουργός - ότι και στο παρελθόν είχαν πάρει θέση υπέρ των «μη κρατικών» πανεπιστημίων! Εφτασαν να τσακώνονται δηλαδή για το ποιος είναι φανατικότερος υποστηρικτής της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης για τους λίγους... Και μάλιστα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εμφανίζουν την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης ως... ευαισθησία απέναντι στο πρόβλημα της λεγόμενης «φοιτητικής μετανάστευσης».
Ακόμα παραπέρα ο υπουργός Τύπου αναφερόμενος χτες στο θέμα, υποστήριξε ότι η κοινωνία είναι ώριμη σήμερα να δεχτεί αυτή τη συζήτηση. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της Παιδείας έχει ξεκινήσει και έχει προχωρήσει τόσο, που δεν ντρέπονται πια σήμερα να μιλάνε για πλήρη παράδοσή της στους ιδιώτες.
Βέβαια, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ ισχυρίζονται ότι τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια δεν είναι απαραίτητο να ιδρύονται από ιδιωτικούς φορείς, αλλά μπορούν να ιδρυθούν για παράδειγμα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμους, νομαρχίες) ή την εκκλησία. Είναι γνωστό στους πάντες όμως, ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καταχρεωμένοι και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις υπηρεσίες που έχουν σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για να συντηρήσουν τους παιδικούς σταθμούς επέβαλαν τροφεία, που κάθε χρόνο αυξάνονται με μεγάλους ρυθμούς. Αρα, οι διάφοροι «μη κρατικοί» φορείς είναι απλώς το προκάλυμμα. Στην πραγματικότητα, το ιδιωτικό κεφάλαιο θα χρηματοδοτεί τα ιδρύματα και θα παραγγέλνει την έρευνα και τους αποφοίτους που θέλει, σύμφωνα με τα συμφέροντά του.
Απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων υπάρχει βέβαια το συνταγματικό κώλυμα, αλλά αυτό καθόλου δεν πτοεί τους εκπροσώπους του δικομματισμού, αφού την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ιδρυμάτων τη στηρίζουν και την προωθούν ήδη. Ετσι ο «προσεχώς αρχηγός» του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας τις θέσεις του για την Παιδεία στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: «το δημόσιο πανεπιστήμιο θα πρέπει να αποκεντρωθεί, να αυτονομηθεί, να λειτουργήσει πιο κοντά στην ελληνική κοινωνία». «Ελληνική κοινωνία», όπως εξηγεί στη συνέχεια με παραδείγματα, είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που πρέπει να συνεργάζονται με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να συνδιαμορφώνουν τα προγράμματά τους κι αντίστοιχα τα ιδρύματα να «απελευθερωθούν», να «αποκεντρωθούν» ώστε να συνεργάζονται δηλαδή υποτάσσονται στις επιχειρήσεις.
Αυτό δεν είναι μια εικόνα από το μακρινό μέλλον, αλλά έχει ξεκινήσει και τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ δεσμεύονται ότι θα συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς. Δεν κρύβουν λοιπόν, τις προθέσεις τους: ξεπούλημα της δημόσιας Παιδείας - αυτής που έχει απομείνει - και όποιος αντέχει οικονομικά θα μορφώνεται. Γι' αυτό και οι δύο πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη απάντηση από τους νέους και τις λαϊκές οικογένειες στις εκλογές της 7 Μάρτη. Μαύρο είναι αυτό που τους πρέπει, και για να είναι ουσιαστικό, χρειάζεται ταυτόχρονα στήριξη του ΚΚΕ, της μόνης δύναμης που υπερασπίζεται πραγματικά το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας.