Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αντιασφαλιστική παρακαταθήκη για την επομένη των εκλογών

Εμβαθύνει το αντιασφαλιστικό της οικοδόμημα η κυβέρνηση με την κατάθεση χτες στη Βουλή του «μίνι ασφαλιστικού» νομοσχεδίου. Ηταν τέτοια η πρεμούρα του υπουργείου Εργασίας να αφήσει παρακαταθήκη στην όποια επόμενη κυβέρνηση ένα νέο αντιασφαλιστικό νομοθέτημα, που το άρθρο για τη διαδοχική ασφάλιση - το σημαντικότερο κατά την κυβέρνηση άρθρο του νομοσχεδίου - έμεινε εκτός, μέχρι να υπάρξει η σχετική εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναμενόταν να δοθεί αργά το βράδυ. Πάντως, παρά την επίσπευση, θεωρείται αβέβαιον αν τελικά το νομοσχέδιο φτάσει στην Ολομέλεια, με δεδομένο ότι μόνο χτες στη Βουλή κατατέθηκαν 7 (!) νομοσχέδια προς συζήτηση.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση: «Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται με τις βασικές του διατάξεις να ενισχύσει και να συμπληρώσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο» και ιδιαίτερα τους νόμους 2458, 2676 και τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002.

Σκληρές είναι οι ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα που ενώ μέχρι τώρα ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ, υποχρεώνονται να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ, με μικρότερες παροχές και χειρότερους όρους. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ένα μέρος αυτών θα το επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιπλέον η κυβέρνηση επιβάλλει την υποχρεωτική ασφάλιση και στους δύο αγρότες συζύγους, επιβαρύνοντας ακόμα παραπέρα τα αγροτικά νοικοκυριά.

Με αντίστοιχη διάταξη αυξάνονται οι μέρες ασφάλισης από τις 4.050 στις 4.500 για την κατοχύρωση του δικαιώματος της επικουρικής σύνταξης, εναρμονίζοντας έτσι το καθεστώς της επικουρικής με αυτό που είχε επιβληθεί από τη ΝΔ δέκα χρόνια πριν και για την κύρια ασφάλιση. Με το νομοσχέδιο αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων στο ΤΕΑΔΥ, ενώ δυσμενείς είναι οι αλλαγές και στο ασφαλιστικό καθεστώς των θεατρικών συγγραφέων και των ποιητών που πλέον θα ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ, καταβάλλοντας εισφορές. Απαλλάσσονται έτσι οι φυσικοί τους εργοδότες, όπως θιασάρχες και δισκογραφικές εταιρίες. Βαρύ χαράτσι επιβάλλεται στους γιατρούς του ΙΚΑ, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αδρά για μια «λύση» η οποία υπονομεύει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Αρκετές διατάξεις ρυθμίζουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία των επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις χαρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια.

Παράλληλα η κυβέρνηση με μία πλημμυρίδα ρυθμίσεων που αφορούν συγκεκριμένες ασφαλιστικές ομάδες, επιχειρεί να ψηφοθηρήσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Να παρουσιάσει δηλαδή ως παροχές, την αντιμετώπιση εξόφθαλμων περικοπών σε δικαιώματα, που έχουν προκύψει μέσα από την εφαρμογή προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ