Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δάνειο για απαλλοτριώσεις

Με δάνειο 30 εκατ. και εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα εξοφληθούν οι δικαιούχοι των οποίων τα ακίνητα απαλλοτριώθηκαν για αρχαιολογικούς σκοπούς. Η σύμβαση υπογράφτηκε μεταξύ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) και Ομίλου Τραπεζών και η εξόφληση ορίστηκε στα 15 χρόνια, με τη δέσμευση προσόδων του Ταμείου.

Η οφειλή του ΤΑΠΑ ανέρχεται στα 27,3 δισ. δραχμές και αφορά σε 318 υποθέσεις. Οπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ταμείου, Γιάννης Σαβαλάνος, «από την ερχόμενη Παρασκευή τα χρήματα των δικαιούχων θα βρίσκονται στα Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων». Στο μεταξύ το ΤΑΠΑ, εφόσον εξοφλεί τις υποχρεώσεις του με δάνειο και όχι με επιχορήγηση, θα αναζητήσει τρόπους αύξησης των εσόδων του, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο δάνειο, αλλά και στις πάγιες υποχρεώσεις του στους αρχαιολογικούς χώρους.

Με τη λύση των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν χρόνια, απελευθερώνονται και περιέρχονται στην απόλυτη δικαιοδοσία του ΥΠΠΟ, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως: Αρχαία Δημητριάδα, Αρχαία Απτερα, τμήματα της Βραυρώνας, της Ελευσίνας και του Μαραθώνα, η Ακρόπολη Ρόδου, Θήβα, Αρχαία Κόρινθος, Πέλλα, Αργος, αρχαίο Θέατρο Λάρισας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ