Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΟ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αποκοπή από τον ομφάλιο λώρο

Τμήμα από την ανασκαφή στο Σύνταγμα
Τμήμα από την ανασκαφή στο Σύνταγμα
Το μέγεθος της καταστροφής αρχαίων που προκάλεσε το μετρό είναι πολλαπλάσιο των αρχαιοτήτων που διασώθηκαν. Και γι' αυτό κάθε φορά που, εσκεμμένα, προκαλούνται χειροκροτήματα για την έκθεση όσων γλίτωσαν από την επέλαση του δημόσιου έργου, η επόμενη κίνηση θα έπρεπε να είναι μόνον η περισυλλογή και η περίσκεψη.

Μετά τις εκθέσεις κινητών ευρημάτων στους σταθμούς του μετρό και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, χτες, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάστηκαν τα αρχιτεκτονικά λείψανα που ξεθεμελιώθηκαν από την ανασκαφή του Συντάγματος, επειδή δεν είχε προβλεφθεί τεχνική λύση να παραμείνουν στη θέση τους, και μεταφέρθηκαν στον υπαίθριο χώρο του Πανεπιστημίου.

Η απόσπαση και μεταφορά στο Πανεπιστήμιο είχε τη μορφή προσφοράς από την Αρχαιολογική Υπηρεσία προς το Πανεπιστήμιο, αφού τα ευρήματα εκεί θα έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι ανακοινώσεις όσων πήραν το λόγο, ο καθηγητής Βασ. Λαμπρινουδάκης, η διευθύντρια Αρχαιοτήτων Λ. Παρλαμά και ο αρχιτέκτονας Δημ. Κουτσογιάννης, μιλούσαν για τη διάσωση αρχαιοτήτων, που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν διαλυθεί. Είναι όμως διάσωση η απόσπαση τέτοιων λειψάνων από τη θέση τους; Είναι διάσωση η αποκοπή μιας δημιουργίας από το περιβάλλον της ή ανεπανόρθωτος τραυματισμός; Στην προκειμένη περίπτωση οι κορόνες περί «συνύπαρξης της σύγχρονης με την αρχαία πόλη» δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρισμα. Η Λ. Παρλαμά, καθώς παρουσίαζε τα ευρήματα, είπε ότι «αυτή είναι η έκθεση της καρδιάς μας. Στις άλλες εκθέσεις παρουσιάσαμε τα κινητά ευρήματα. Είχαμε όμως χάσει τα κτίσματα που τα περιείχαν, στο βωμό της ανάπτυξης».

Η ανασκαφή του Συντάγματος ήταν η πιο σημαντική απ' όσες έγιναν ενόψει του μετρό και αποκάλυψε ευρήματα από τους υπομυκηναϊκούς έως τους βυζαντινούς χρόνους. Στο Πανεπιστήμιο μεταφέρθηκαν το κεντρικό τμήμα του ρωμαϊκού βαλανείου, αγωγός του Πεισιστράτειου Υδραγωγείου, ταφικός περίβολος και δείγματα τάφων, βυζαντινό σιρό (μεγάλα αποθηκευτικά πιθάρια), δείγματα από υστερορωμαϊκούς αγωγούς και ένα κομμάτι στρωματογραφίας. Τη μελέτη της εγκατάστασης των ευρημάτων έκανε ο Δημ. Κουτσογιάννης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ