Κυριακή 18 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Στα δεσμά του ιμπεριαλισμού

Ενα χαρακτηριστικό σκηνικό στήθηκε στις κατά τ' άλλα... ομηρικές τηλεοπτικές διαμάχες μεταξύ των εντεταλμένων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Οσο εντονότερα τσακώνονται για υποτιθέμενα προβλήματα εσωτερικής πολιτικής (π.χ. ανεργία, ακρίβεια, φτώχεια, Υγεία, Παιδεία κλπ.) τόσο πιο έκδηλα αποσιωπούν κάθε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας. Το πιο σκανδαλώδες είναι ότι κι όσες ελάχιστες φορές αναφέρονται σ' αυτή επιζητούν ο καθένας τα πρωτοτόκια αυτής της πολιτικής.

Ομως, κάθε ένας που δεν απαλλοτρίωσε τη σκέψη του γνωρίζει ότι μια βελτίωση του επιπέδου ζωής του λαού δύναται να γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πλαίσιο του συστήματος κι ως αναγκαία πλευρά της λειτουργίας του. Αντίθετα, κάθε διμερή, τριμερής ή πολυμερής συμφωνία που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό, τον ΥΠΕΞ ή όποιον άλλο επίσημο εκπρόσωπο της κυβέρνησης, είναι σαν τη σφαίρα που δε γυρίζει πίσω.

Μοιάζει με συναλλαγματική χρέους χωρίς ημερομηνία λήξης. Περί αυτού πρόκειται για την ελληνική εξωτερική πολιτική και τις κατά καιρούς ανειλημμένες υποχρεώσεις που εκφόρτωσε η κυβέρνηση στις πλάτες των Ελλήνων. Περί αυτού πρόκειται και για το σιγοντάρισμα της κατά τ' άλλα αντιπολιτευόμενης Νέας Δημοκρατίας που διάλεξε ρόλο διαμαρτυρόμενου παλαμακιστή. Οταν αυτοί οι εκ προοιμίου παγκοσμιοποιημένοι οικουμενιστές μαζί με τα νεο-αριστερά καλαμπούρια επιδίδονται μετά δογματικής μανίας στην ευρω-ενωσίτικη φαγούρα, πιστοποιούν την καταθλιπτική εξάρτηση της Ελλάδας στα δυο υπερεθνικά κέντρα των Βρυξελλών (ευρωενωσίτικο και ΝΑΤΟικό) και στο υπέρτατο κέντρο της Ουασιγκτόνας. Πιστοποιούν, δηλαδή, ότι το κέντρο βάρους της συνολικής εθνικής πολιτικής καθορίζεται κατ' ουσία από τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας που χαράζουν τη μοίρα της. Πιστοποιούν ότι κάθε κίνηση βελτίωσης ή επίλυσης εσωτερικών κοινωνικών προβλημάτων εξαρτάται από τη συμβατικότητά της με αυτές τις υποχρεώσεις σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο μέχρι και την ψυχολογική εξάρτηση.

Εάν σ' αυτό το φόντο προστεθεί κι η εκ των πραγμάτων διαμορφούμενη κυριαρχία του κοινωνικού στρώματος ή τάξης σε οικονομικό, πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η εξάρτηση των κοινωνικών προβλημάτων από τις διεθνείς συμμαχικές υποχρεώσεις, δηλαδή από την εξωτερική πολιτική, δηλαδή από τον διεθνή ιμπεριαλιστικό παράγοντα. Εδώ, ακριβώς, βρίσκεται το κουκούτσι της ευρω-ενωσιακής και ΝΑΤΟικής φλούδας. Κάθε ελληνικό ευρώ κατευθύνεται για την ικανοποίηση συμμαχικών υποχρεώσεων αυτής ή εκείνης της μορφής επέμβασης.

Ταυτόχρονα, η ελληνική αστική τάξη επιδίδεται στο στύψιμο μιας ήδη στημένης λεμονόκουπας των Ελλήνων εργαζομένων. Από κοντά τα κάθε λογής κοινωνικά στρώματα εργολάβων, χοντρεμπόρων και λοιπών της αστικο-μεσαίας βαρβαρότητας συναποτελούν υποστύλωμα των μεγαλο-αστικών αφεντικών σ' ένα μακάβριο χορό θανάτου της Ελλάδας και των παιδιών της. Οι βουλευτο-υπουργήσιμοι νεο-αριστεροί χάνοι αδυνατούν να καταλάβουν τη σχέση του ημερομισθίου και της σύνταξης με τη συμμαχική οικονομική και μιλιταριστική πολιτική. Αδυνατούν, δηλαδή, να καταλάβουν ότι σε μια «παγκοσμιοποιημένη» νεοταξίτικη διεθνή κοινωνία μετριέται και το τελευταίο ευρώ στο βωμό της ιμπεριαλιστικής αυθαιρεσίας και του καπιταλιστικού προνομίου.

Τα πολιτικά αφεντικά του Νεοδημοκρατικού και Πασοκικού κομματικού συμπλέγματος το γνωρίζουν αυτό. Η αποφυγή κάθε αναφοράς κι ιδιαίτερα κόντρας στην ελληνική εξωτερική πολιτική σημαίνει προσήλωση στις ευρω-ατλαντικές δεσμεύσεις και στα χαλκεία που δένουν την Ελλάδα. Μπροστά στις επικείμενες εθνικές εκλογές ερωτάται εάν οι κοινωνικο-πολιτικές δυνάμεις της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Κοινωνικής Αλλαγής θα μπορέσουν να φέρουν στην ημερήσια διάταξη όλες εκείνες τις δεσμεύσεις που χάλκευσαν την Ελλάδα στο άρμα του ευρω-ενωσίτικου και γιάνκικου ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού.

Ερωτάται εάν το μαχόμενο κίνημα Ειρήνης θα δράση με το γνώριμό του τρόπο και θα μεταφέρει την αλήθεια της ειρήνης και του πολέμου στις γειτονιές της Ελλάδας.

Ερωτάται εάν θα μπορέσει να μεταφέρει τα προβλήματα από τη φαγούρα των τηλεοπτικών παραθύρων στη θέαση του πεζοδρομίου.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ