Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΙΜΠΟΒΟ ΑΡΤΑΣ
Καπνοπαραγωγοί στο έλεος των καπνεμπόρων

Ενα κιλό καπνός αγοράζεται όσο αξίζει μισό τσιγάρο

ΓΙΑΝΝΕΝΑ (Της ανταποκρίτριας μας Μαρίας ΠΕΡΓΑΝΤΗ).--

Στην εξευτελιστική τιμή των 8 λεπτών το κιλό αγοράζουν οι μεγαλέμποροι τα καπνά της ποικιλίας «Σ79», στο Γρίμποβο της Αρτας, όπως και σε όλα τα χωριά που ανήκουν στο Καπνικό Συνεταιρισμό Ηπείρου - από τους νομούς Αρτας και Πρέβεζας, τα χωριά Γρίμποβο, Γραμμενίτσα, Χανόπουλο, Αμμότοπος, Καμπή, Γοργόμυλος, Γυμνότοπος. Οι μικροί παραγωγοί καπνού που ζουν στο Γρίμποβο βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς η καπνοκαλλιέργεια, το κύριο εισόδημά τους, γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο ασύμφορη. Οι μεγαλέμποροι με την αβάντα της κυβέρνησης και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ αγοράζουν κάθε χρόνο το προϊόν τους σε όλο και πιο χαμηλές τιμές.

Οι οικογένειες που έχουν απομείνει στο χωριό και ασχολούνται με την καπνοκαλλιέργεια είναι 10 με 15. Η καθεμία καλλιεργεί 5 με 6 στρέμματα και βγάζει το χρόνο 2 με 3 τόνους. Τα έξοδα που έχει για την καλλιέργεια (οργώματα, φρεζαρίσματα, λιπάσματα, ραντίσματα, ποτίσματα), χωρίς να υπολογίζεται το «μάζεμα» του καπνού, είναι γύρω στις 800 χιλιάδες δρχ. για τα 5 στρέμματα. Το «μάζεμα» το κάνει όλη η οικογένεια, γιατί σε καμία περίπτωση δε συμφέρει να πληρώσουν εργατικά. Αν έχει κανείς δικά του μηχανήματα του έρχονται περίπου τα μισά (γύρω στα 400 χιλ. δρχ.) και αν έχει κάποιο μηχάνημα γλιτώνει ένα μέρος των εξόδων. Η επιδότηση που παίρνει είναι 3,32 ευρώ/κιλό και η σημερινή εμπορική αξία 8 λεπτά/κιλό. Από την εμπορική αξία, δηλαδή, βγάζει 70 με 80 χιλιάδες δραχμές το χρόνο για 3 τόνους παραγωγή (!). Στο Γρίμποβο και σε όλα τα καπνοχώρια της Αρτας και της Πρέβεζας έρχονται τα τελευταία χρόνια 3 με 4 εταιρίες που κάνουν εξαγωγές. Κάθε χρόνο τα αγοράζουν με μικρότερη τιμή από τον προηγούμενο. Ετσι, ενώ πριν από 5 χρόνια τα αγόραζαν με 250 δρχ./κιλό, έφτασαν φέτος να τα αγοράζουν 27 δρχ./κιλό (8 λεπτά σε ευρώ)! Οσο για αυτούς που αγόρασαν άδειες για επιπλέον στρέμματα πρέπει να πληρώνουν, για καλλιέργεια «Σ79», για τρία χρόνια 860 - 870 χιλ.δρχ./χρόνο για να πάρουν οριστικά την άδεια.

Ο Σ. Γιαννούλης, αγρότης από το Γρίμποβο, συζήτησε με το «Ρ» για το πρόβλημα. Οπως μας είπε και ο ίδιος, ο κόπος και τα έξοδα είναι πολλά. Το φύτεμα ξεκινάει Απρίλη με Μάη και το καλοκαίρι μαζεύουν. Στη συνέχεια, τα ξεραίνουν με υπαίθριο λιάσιμο. Το φθινόπωρο τα φτιάχνουν σε δέματα και τα βάζουν στις αποθήκες. Αρχές κάθε χρόνου, Γενάρη με Φλεβάρη, έρχονται οι έμποροι για να αγοράσουν.

Αλλος ένας καπνοπαραγωγός ο Κ.Μπαλάφας μάς είπε «Ζούμε με τα ψέματα. Τα παιδιά μας θέλουν να σπουδάσουν και να βρουν δουλιά. Τα έξοδα είναι πολλά και αγρότες δεν μπορούν να γίνουν, γιατί δε θα μπορούν να ζήσουν. Οι νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Οι νέοι αγρότες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τα καπνά μας είναι καλά και δουλεύουμε γι' αυτά με κόπο και μεράκι».

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είμαστε καταδικασμένοι. Τα χωριά μας σβήνουν. Το χωριό μας κάποτε ήταν γεμάτο ζωή», είπε με πικρία ο Β. Μπόζμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ