Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από καπνεργοστάσιο, βιβλιοθήκη

Στη δημιουργία ενός χώρου ενημέρωσης, παιδείας και πολιτισμού αποσκοπεί η μετατροπή του «Δημόσιου Καπνεργοστασίου» (Λένορμαν 218), σε «Βιβλιοθήκη Πόλης» από τη Βουλή, στην οποία παραχωρήθηκε το κτίριο από την ΚΕΔ το 2000.

Ηδη συντηρήθηκαν και ανακαινίστηκαν τμήματα του υπογείου, του ισογείου και του πρώτου ορόφου, που στεγάζουν τα τμήματα εκδόσεων, μικροφωτογράφησης, ηλεκτρονικής αποθήκευσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, συντήρησης έργων τέχνης και εντύπων και η σημαντικότατη, μοναδική στην Ελλάδα, συλλογή εφημερίδων και περιοδικών της Βιβλιοθήκης της. Ολοκληρώνεται ο χώρος (1.200 τ.μ.) που θα στεγάσει προσωρινά την Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, ενώ την άνοιξη προβλέπεται η ολοκλήρωση του τμήματος του πρώτου ορόφου (1.850 τ.μ.), που θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη Πόλης. Αυτή θα περιλαμβάνει αναγνωστήριο, πληροφοριακή συλλογή (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες κλπ.), συλλογή ελληνικής λογοτεχνίας (από το 1994 και συνεχώς εμπλουτιζόμενη), ξενόγλωσση λογοτεχνία και παιδικό βιβλίο. Συνολικά θα περιλαμβάνει 20.000 τίτλους, για δανεισμό στο κοινό, προερχόμενους από την τεράστια Βιβλιοθήκη της Βουλής που απαριθμεί περίπου 800.000, «ασφυκτιούντες» στο κτίριο της Βουλής, τόμους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλούτου θα μεταφερθεί στα βιβλιοστάσια της «Βιβλιοθήκης Πόλης», τα οποία θα είναι κλειστά για το ευρύ κοινό, πλην των 20.000 τόμων που προαναφέρθηκαν. Περίπου 50.000 τόμοι εξειδικευμένου περιεχομένου θα παραμείνουν στη Βουλή για τις ανάγκες των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών συντακτών. Η μετεγκατάσταση αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο μελέτης εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Επιπλέον, στο «Δημόσιο Καπνεργοστάσιο» θα λειτουργήσει «Κέντρο διά βίου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης» για όλες τις ηλικίες.

Το «Δημόσιο Καπνεργοστάσιο» κατασκευάστηκε το 1927 από τον αρχιτέκτονα Ν. Γαβαλά, για να στεγάσει μικρούς καπνοβιοτέχνες. Οι τελευταίοι αποχώρησαν από το κτίριο στις αρχές της δεκαετίας του '90, ενώ από το 1989 το υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε ως διατηρητέο μνημείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ