Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Θέατρο
Κωμωδία και σάτιρα

«Το παράξενο ζευγάρι» από τη «Διαδρομή»

Στο θέατρο «Βασιλάκου», η «Διαδρομή», με «Το παράξενο ζευγάρι» του σπουδαίου μάστορα της σύγχρονης αμερικανικής κωμωδίας, Νιλ Σάιμον, προσφέρει μια από τις πιο γελαστικές - αλλά ποιοτικά γελαστική - παραστάσεις. Εμψυχωτής της ποιοτικής, ευφρόσυνης, γοργόρυθμης παράστασης είναι ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ως σκηνοθέτης και ερμηνευτής του ενός «σκέλους» του αρσενικότατου «παράξενου ζευγαριού», με την εύφορη υποκριτική κατάθεση καλών ηθοποιών και τη δημιουργική συνεργία αξιότατων συντελεστών. Του Ερρίκου Μπελιέ, με την ευθύβολη, χυμώδη μετάφρασή του. Του Γιάννη Μετζικώφ, με το χαρακτηριστικά αμερικανικό ρεαλιστικό σκηνικό και τα χαρακτηριστικά του αμερικανικού ενδυματολογικού «γούστου» κοστούμια του. Του Νίκου Καβουκίδη, με τα δύο εναρμονισμένα επίπεδα των φωτισμών του, ένα εσωτερικό, με το άπλετα φωτισμένο σαλόνι ενός διαμερίσματος σε ουρανοξύστη, και ένα εξωτερικό, με τις νυχτερινές ανταύγειες της μεγαλούπολης. Της Ηλέκτρας Παπακώστα, με την κεφάτη μουσική επιλογή της.

Η κωμωδία, για τον Σάιμον, δεν είναι θέατρο έξω από την κοινωνική πραγματικότητα, έξω από τη ζωή, το χαρακτήρα, την ψυχοσύνθεση, τη συμπεριφορά, τις συνήθειες, τα προβλήματα του ανθρώπου. Βγαίνει από αυτά, μόνον που δε «βυθίζεται» σ' αυτά, επιπλέει ανάλαφρα και λοξοκοιτά την κωμικότητα που συχνότατα κρύβει ένα ανθρώπινο δράμα. Και, βέβαια, δράμα είναι ο χωρισμός - ίσως και χωρίς ουσιαστικό λόγο - από τη γυναίκα τους των δυο μεσηλίκων, οι οποίοι συμβιώνουν στο σπίτι του ενός, αλληλοανέχονται τα κουσούρια τους για να αντέξουν τη μοναξιά και τη διάλυση της οικογένειάς τους και χαρτοπαίζουν με φίλους για να σκοτώνουν τον άδειο χρόνο τους. Προβλήματα και αυτά τεραστίων διαστάσεων, που ως μολυσματική νόσος παγκοσμιοποιούνται.

«Δάφνες και πικροδάφνες»
«Δάφνες και πικροδάφνες»
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο Δημήτρης Χρυσομάλλης, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, είναι απολαυστικοί. Με την αμεσότητα, ελαφράδα, με το έμφυτο χιούμορ τους, αλλά και με μια υποδόρια δραματικότητα, «γεννούν» πλουσιοπάροχο γέλιο, αλλά με αποστάγματα πίκρας. Πολύ καλοί και οι άλλοι της αντροπαρέας, Γιάννης Θωμάς, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Μάκης Αρβανιτάκης. Θετική η ερμηνευτική παρουσία της Ειρήνης Κονίδου και της Ελενας Παπαδοπούλου.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ