Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ανάστατος ο εκδοτικός κόσμος

Κάθετα αντίθετο με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ειδικότερα όσον αφορά στις ρυθμίσεις που προβλέπει αυτό για την ασφάλιση των συγγραφέων, είναι το σύνολο των Ελλήνων εκδοτών. Οι συλλογικοί φορείς τους, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών- Βιβλιοπωλών, προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις για το θέμα, ενώ χθες άρχισε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πρόκειται για ρυθμίσεις, που αποτελούν ακόμη ένα χτύπημα στον πολύπαθο χώρο του βιβλίου, αφού, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την καταβολή ενός 0,5% επί της χονδρικής τιμής πώλησης των βιβλίων, ποσοστό που το ν/σ χαρακτηρίζει ως «επιμερισμένη εργοδοτική εισφορά» για την ασφάλιση των συγγραφέων. Οι εκδότες (χθες για το θέμα έδωσε συνέντευξη Τύπου ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου) εκτιμούν ότι με την άσχημη - και ενίοτε τραγική - κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων εκδοτών, το ποσοστό αυτό θα μετακυλισθεί, μοιραία, στην τιμή πώλησης του βιβλίου, δηλαδή στον αναγνώστη. Σε συνδυασμό με τις άλλες απαράδεκτες φορολογικές πιέσεις που δέχεται το βιβλίο, ο εκδοτικός κλάδος θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση, με κλείσιμο, συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, γιγαντώνοντας ακόμη περισσότερο τα μεγάλα εκδοτικά, διολισθαίνοντας σε ολιγοπωλιακές συνθήκες ένα - πνευματικό κατ' αρχήν - αγαθό, όπως είναι το βιβλίο.

Επιπλέον, μετατρέποντας σε μισθωτή τη σχέση του συγγραφέα με τον εκδότη, όπως προκύπτει με το νομοσχέδιο, οι εκδότες εκτιμούν ότι ακυρώνεται ο ρόλος του συγγραφέα ως ελεύθερου πνευματικού δημιουργού. Εκεί που τα εύλογα ερωτηματικά για το νομοσχέδιο είναι οφθαλμοφανέστατα, είναι στην πρώτη παράγραφο, όπου το χαρακτηρισμό - την ιδιότητα του δραματουργού, του ποιητή και του πεζογράφου, θα τον δίνει ...«ειδική επιτροπή του ΥΠΠΟ», η οποία θα ορίζεται με απόφαση του υπουργού! Πιο απλά, το κράτος πλέον θα αποφασίζει ποιος είναι συγγραφέας και ποιος όχι, ποιος θα δικαιούται και ποιος όχι τη σχετική ασφάλιση!

Ακόμη μια «πονηριά» του ν/σ εμπεριέχεται στην παράγραφο 7, η οποία προβλέπει ότι, μέσα σε ένα χρόνο από την ισχύ του νόμου, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα καθορίζεται η επαγγελματική ιδιότητα των παραπάνω. Τα κριτήρια αυτά θα είναι, μεταξύ άλλων, το είδος των βιβλίων και οι «συναφείς προς το βιβλίο δραστηριότητες». Στην εσκεμμένη γενικότητα της ρύθμισης αυτής χωράνε οι πάντες: Από λογοτέχνες μέχρι «συγγραφείς» ...του «Καζαμία». Αδιευκρίνιστες παραμένουν και οι «συναφείς προς το βιβλίο δραστηριότητες» και ποιοι επαγγελματίες μπορούν να συμπεριληφθούν σ' αυτές ...«ελαφρύνοντας», ταυτόχρονα, τις ασφαλιστικές εισφορές των σημερινών εργοδοτών τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ