Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ (Ν)ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Η κυβέρνηση χαρίζει χιλιάδες στρέμματα σε μεγαλοξενοδόχο...

...στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ενεργοποιώντας νόμους της χούντας!

Με μια σκανδαλώδη και «φωτογραφική» τροπολογία, που κατέθεσαν χτες έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποχαρακτηρίζεται δασική έκταση χιλιάδων στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής και δίνεται το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη ξενοδοχειακού συγκροτήματος, να την κατατμήσει, να την τσιμεντοποιήσει και να την πουλήσει, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη!

Η (ν)τροπολογία αυτή κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ενισχύσεις Ιδιωτικών Επενδύσεων για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» και την αποδέχτηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας, με αποτέλεσμα να οδεύει πλέον για ψήφιση.

Και με τη διάταξη αυτή καταλαβαίνει κανείς ότι ο μοναδικός λόγος για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος - που επιδίωξαν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - ήταν για να βαφτιστεί «δημόσιο συμφέρον» ό,τι εξυπηρετεί μεγάλες εταιρίες, όπως η συγκεκριμένη περίπτωση, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι με τη διάταξη αυτή και για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου επιχειρηματία, η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι βουλευτές δε διστάζουν να επαναφέρουν σε ισχύ ανατριχιαστικούς νόμους της χούντας, αναιρώντας μια σειρά από δασικούς και πολεοδομικούς νόμους που ψηφίστηκαν μετά τη μεταπολίτευση! Πιο συγκεκριμένα επαναφέρεται το νομοθετικό διάταγμα 69 του 1968, με το οποίο επιτράπηκε - η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα - στην επιχείρηση αυτή («Τουριστική, Γεωργική Εξαγωγική ΑΕ») να κατατμήσει την έκταση, αν και αποτελείται από αμιγές δάσος. Επαναφέρεται επίσης ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός του 1973, για να μπορεί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας να χτίσει όπου θέλει και όπως θέλει στη συγκεκριμένη δασική έκταση. Αντίθετα, στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται ότι για την έκταση αυτή «δε συντρέχει λόγος να τηρείται η διαδικασία χαρακτηρισμού του δασικού κώδικα», λες και το δάσος που υπάρχει δεν αποτελεί παρά... οφθαλμαπάτη!

Με τον τρόπο αυτό - όπως περιγράφεται και στην εισηγητική έκθεση - λύνονται τα χέρια στον επιχειρηματία για να χτίσει ελεύθερα μέσα στο δάσος ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, αλλά και πολυτελείς βίλες που θα μπορεί όχι μόνο να τις μισθώνει μακροχρόνια, αλλά και να τις μεταπωλεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ