Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

ΝΤΑΒΟΣ.--

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην ελβετική πόλη Νταβός. Οσον αφορά στα θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά και τις προοπτικές για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, η χτεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από τις δυσοίωνες προβλέψεις της έκθεσης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ οι ρυθμοί ανάπτυξης στις 6 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αναμένεται να μειωθούν τους επόμενους μήνες καθώς οι οικονομίες της Ευρωζώνης παραμένουν στάσιμες (με τη γερμανική να έχει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2004) ενώ και η οικονομία των ΗΠΑ έχει πλέον ξεπεράσει το ζενίθ της ανάκαμψής της. Σύμφωνα με Ζαν-Φιλίπ Κοτί, κορυφαίο οικονομολόγο του ΟΟΣΑ, το βασικό πρόβλημα των οικονομιών της Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι η χαμηλή τιμή του δολαρίου αλλά και η έλλειψη καταναλωτικής ζήτησης. Φυσικά η συνταγή που προτείνει ο οργανισμός είναι γνωστή, σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, απελευθέρωση των αγορών και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Πέρα από τις προβλέψεις για τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, χτες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Σουπατσάι Πανιτσπακντί, κατήγγειλε τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες ως «αντι-παραγωγικές» και κάλεσε τους υπουργούς Εμπορίου να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων για το ελεύθερο εμπόριο. Σήμερα περίπου 24 υπουργοί Εμπορίου από όλο τον κόσμο αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο των εργασιών του ΠΟΦ για να συζητήσουν πώς θα καταφέρουν να δώσουν νέα ώθηση στις διαβουλεύσεις μεταξύ των 146 μελών του ΠΟΕ. Θα είναι η πρώτη συνάντηση υπουργών Εμπορίου μετά την αποτυχία των διαβουλεύσεων του Κανκούν.

Τέλος, ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησε χτες την επιχειρηματική κοινότητα ήταν και αυτό της «εταιρικής αξιοπιστίας» (...), θέμα επίκαιρο μετά και το πρόσφατο σκάνδαλο της «Παρμαλάτ». Χαρακτηριστική ήταν και η ομιλία του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ που δε δίστασε να καλέσει το ακροατήριό του να συνασπιστεί για να καταπολεμήσει τη διαφθορά όπως «τα ελεύθερα έθνη» παλεύουν την τρομοκρατία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ