Κυριακή 25 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Κατούρησε η φοράδα στ' αλώνι!

Σε ευχαριστώ «θεέ μου», που μου έδωσες τα μάτια, για να βλέπω όλα ετούτα τα ...ολόφρεσκα νιάτα! Που μου έδωσες τα αυτιά, για να ακούω όλες αυτές τις γάργαρες ...νεανικές φωνές. Που μου έδωσες τα αισθήματα, για να συγκινούμαι από τα οράματα αυτών των νέων πολιτικών. Τι ομορφιά, τι σφρίγος! Με μιας, η χώρα μας πέρασε στον αστερισμό του Φοίβου και της ...Φοίβης! Τέρμα τα τσάγια και οι θερμοφόρες. Γάλα ΝουΝου και μαρμελάδα. Γλειφιτζούρια και παγωτά γρανίτα.

Και οι έρωτες! Α! οι έρωτες! Μύρισε ο τόπος άνοιξη! Γαλάζιες παπαρούνες και πράσινα κρίνα! Μια μαγεία ο τόπος! Ολη η επικράτεια! Ο Κώστας και η Νατάσα! Ο Γιώργος και η Αντα! Σκασιαρχείο και γράψιμο στα παγκάκια. Love for ever! Και από κοντά οι Μπιτλς και ο Σαββόπουλος. Ο «Κατήφορος» του Δαλιανίδη και η Ζωή Λάσκαρη. Μια τρέλα ο κόσμος!

Χριστέ μου, τι όμορφες μέρες που ζούμε! Η χώρα έβαλε τα καλά της. Τέρμα η γκρίνια και οι γερασμένες αντιπαραθέσεις. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Τα δυο παιδιά, ο Γιώργος και ο Κώστας, λύνουν τις διαφορές τους με το ...διάλογο. Τρέχουν στην παραλιακή με «Εντούρο», κάνουνε σούζες, πίνουνε τα σφηνάκια τους, εκστασιάζονται! Πρωτόγνωρα πράγματα για εκλογές στα Βαλκάνια! Επίδειξη «στιλ» οι προεκλογικές ομιλίες. Ερωτικά ποιήματα τα εκλογικά προγράμματα. Ζήτω η υπέρβαση. Τόπο στα ...νιάτα!

Ο,τι παλιό, τα προβλήματα, η ανεργία, η ακρίβεια, η αβεβαιότητα, οι πενιχρές συντάξεις, τα ράντσα στα νοσοκομεία, οι απολύσεις, οι χατιρικές αναθέσεις, οι μίζες, οι κομπίνες, όλα αυτά, που ταλανίζουν τον κόσμο, πάνε στην μπάντα περνάει ο ...Λοσάντα! Τα αγνά αγγελούδια! Τα παρθενογεννημένα! Τα παιδιά που έπαιζαν ξυλίκι και μακριά γαϊδούρα. Τα αθώα. Τα ερωτευμένα. Τα γλυκομίλητα... Ολοι μαζί για το αθώο μέλλον της ανθρωπότητας.

Ω «άγιοι πατέρες», τι κοινωνικά συστήματα και τι πολιτικές οικονομίες, μου λέτε! Τι κεφάλαιο, τι κέρδος και τι υπερκέρδος! Τι αξία και τι υπεραξία; Τι πάλη των τάξεων και τι πολιτικές αντιθέσεις; Τι εργοδοσία και τι εργαζόμενος; Τι φτωχός και τι πλούσιος; Τι εκμεταλλευτής και τι εκμεταλλευόμενος; Τέρμα τα βαρετά πράγματα και οι φιλοσοφικές αναλύσεις. Σκεφτείτε μια Βουλή με d.j. Γεμάτη νιάτα, ιδρωμένα από το χορό και την έκσταση! Τυλιγμένα με τα γνωστά κασκόλ των γνωστών ομάδων. Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός! ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία!

Σε ευχαριστώ «Αγία Τριάδα», που επέτρεψες, σ' εμένα τον παλιό και τον κουρασμένο, να ζήσω όλη αυτή τη θεότρελη ...φρεσκάδα! Να χαίρομαι και να θαυμάζω τα σφικτά μπράτσα του Κώστα και τα γρήγορα ποδάρια του Γιώργου! Να κολυμπάω με μακροβούτια μέσα στην εικονική πραγματικότητα. «Είμαι ευτυχής», θέλω να το φωνάξω! Γιατί, ενώ υπάρχουν προβλήματα, την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν! Γιατί, ενώ πονάω, την ίδια στιγμή δεν πονάω!

Τι χρόνια χαμένα! Τι αγώνες χαμένοι! Πόσα μερόνυχτα σκυμμένος πάνω σε βιβλία, σε φιλοσοφίες, σε ιδεολογίες, σε πολιτικές αναλύσεις. Και τι καυγάδες! Λάθος η ζωή μου, λυπάμαι! Ο κόσμος δεν αλλάζει με την πάλη των τάξεων, να πείτε του Μαρξ. Ο κόσμος αλλάζει, όταν ο Μανωλιός βάζει τα ρούχα του αλλιώς! Οταν ο Πέτσος, ας πούμε, πάει στη Νέα Δημοκρατία και όταν η Δαμανάκη με τον Κουναλάκη στηρίζουν ευτυχισμένοι - οι αθεόφοβοι - τον Γιώργο.

Ετσι αλλάζει ο κόσμος! Με τέτοιες πράξεις αλτρουισμού και με τέτοιες αυτοθυσίες! Το ζήτημα είναι να κάνουμε το ψέμα να μοιάζει με αλήθεια. Το ζήτημα είναι να περάσουμε την άποψη πως τα πάντα μένουν ακίνητα και παγιωμένα. Πως ο κάθε νέος, σώνει και καλά, μπορεί να κάνει αυγά. Ποιος ασχολείται με το περιεχόμενο; Το περιτύλιγμα έχει αξία. Εφυγε ο Σημίτης έρχεται ο Γιώργος, έφυγε το ΠΑΣΟΚ έρχεται η Νέα Δημοκρατία, κατούρησε η φοράδα στ' αλώνι. Και με το κατούρημα της φοράδας, θα διευκολυνθεί η εκτροπή του Αχελώου και θα ποτιστεί η Θεσσαλία! Να η φιλοσοφία της ζωής, να η νέα πολιτική οικονομία.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ