Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ

Ποτέ δεν πίστευα πως το καθήκον μου ως πολίτης εξαντλείται με τη συμμετοχή μου στις εκλογές, μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Αλίμονο, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πολλοί, βέβαια, θα επιδίωκαν και επιδιώκουν, προφανώς, αυτή την ύποπτη ιδιωτεία για όλους, έτσι ώστε για χίλιες τετρακόσιες εξήντα μέρες να έχουν απέναντί τους «φιλήσυχους νοικοκυραίους», και σαν αντάλλαγμα, την τελευταία, να τους παραχωρούν το δικαίωμα της ψήφου.

Προτιμώ, ανήσυχος πολίτης κάθε μέρα, κάθε λεπτό και όταν με το καλό έρχεται και η ώρα των εκλογών, να πράττω ανάλογα με την καθημερινή μου δράση, τις αγωνίες μου, τις ενστάσεις μου, τους έρωτές μου.

Ετσι μ' αρέσουν οι άνθρωποι, ευαίσθητοι και εναργείς και έτσι τους διαλέγω, για να συναναστρέφομαι μαζί τους. Ο πολιτικά αδιάφορος, πέραν του ότι είναι επικίνδυνος ιδιώτης, μου είναι αφόρητος και αδιάφορος ο ίδιος.

Ανέκαθεν ανήκα στην Αριστερά, θυμώνω αν κάποιος το αμφισβητήσει. Είναι ένα απ' τα παράσημα στο στήθος μου, που με κάνουν να καμαρώνω. Πάνε είκοσι χρόνια, που δεν είμαι ενταγμένος κομματικά. Δε λέω πως όλο το δίκιο είναι με το μέρος μου. Το συζητάω. Αλλωστε, έτσι είμαστ' εμείς, διαφορετικοί και με πολλές απόψεις και ας μας παρουσιάζουν ορισμένοι σαν στρατιωτάκια χωρίς γνώμη. Στις προηγούμενες εκλογές, εμπιστεύτηκα την ψήφο μου στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ούτε μια στιγμή, δεν αισθάνθηκα πως την πρόδωσε, ή την αντάλλαξε. Ακόμα και αν διαφωνούσα με κάποιες επιλογές ή τοποθετήσεις του, δε μετάνιωσα. Σε τελευταία ανάλυση, δε μου είπε άλλα και άλλα έκανε. Τίμησε την ψήφο μου και με το παραπάνω.

Σ' αυτά τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν, δεν άλλαξε κάτι, ώστε να μεταβάλλω τη στάση μου, ή την επιλογή μου.

Στις 7 Μαρτίου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, θα μετρήσει και τη δική μου ψήφο, ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους ανήσυχων και ξύπνιων πολιτών. Και δεν το λέω τυχαία αυτό το τελευταίο. Η ψήφος στο ΚΚΕ, εκτός από τίμια, αγωνιστική, και ανόθευτη, είναι παράλληλα, μια έξυπνη ψήφος.


Tου Διονύση ΤΣΑΚΝΗ
Συνθέτης - στιχουργός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ