Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Τα ελλείμματα θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ

Στο εντεκάμηνο Γενάρη-Νοέμβρη 2003 το ταμειακό έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στο 5,2% του ΑΕΠ!

Αλματώδη άνοδο σημείωσαν στο εντεκάμηνο Γενάρη-Νοέμβρη 2003 τα ελλείμματα του δημοσίου σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει επίσημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας, το οποίο εκδίδεται κάθε μήνα), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, καταγράφοντας την επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Συγκεκριμένα, οι καθαρές δανειακές ανάγκες (έλλειμμα) της Κεντρικής Κυβέρνησης («στενός» δημόσιος τομέας) είχαν φτάσει το Νοέμβρη του 2003 (σωρευτικά στοιχεία εντεκαμήνου) στο ποσό των 7.915 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό των ταμειακών ελλειμμάτων είναι αυξημένο κατά 70,1% συγκριτικά με το εντεκάμηνο του 2002 και αντιστοιχεί στο 5,2% του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο εντεκάμηνο του 2003, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι εντελώς αντίθετη με την εικόνα για τα δημόσια οικονομικά που παρουσίασε η κυβέρνηση στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2004. Ετσι, ενώ στον προϋπολογισμό του 2004 - που υπάρχουν και απολογιστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2003 - η κυβέρνηση εμφανίζει ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα 6.205 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 4,1% του ΑΕΠ, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μάς πληροφοφούν ότι ο δανεισμός του δημοσίου (για την κάλυψη των ελλειμμάτων) θα ξεπεράσει ίσως κατά πολύ τα 8.000 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι που οδήγησαν στο διευρυμένο αυτό έλλειμμα έχουν να κάνουν κατ' αρχάς με τις χαμηλές απορροφήσεις κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρά την αντίθετη εικόνα που επιχειρεί να δώσει προς τα έξω η κυβέρνηση, οι στρόφιγγες από την Κοινότητα έχουν κλείσει, κάτι που την αναγκάζει να προσφύγει σε δανεισμό για να καλύψει τις απώλειες πόρων. Αλλοι λόγοι είναι οι αυξημένες δαπάνες χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες «τρέχουν» με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, οι απώλειες εσόδων από τις φορολογικές απαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ