Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Λένε ότι το ΚΚΕ δεν έχει προτάσεις για τα άμεσα προβλήματα. Ποια είναι η πραγματικότητα;

ΤΟ ΚΚΕ ΕΧΕΙ προτάσεις για λύση στα άμεσα προβλήματα και επιδιώκει ο αγώνας γι' αυτές να οδηγεί στην απόσπαση κατακτήσεων και, ταυτόχρονα, να συνδέεται με την πάλη για ριζική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας.

Για την εργατική τάξη και τη νεολαία το ΚΚΕ αντιπαλεύει τις απολύσεις και την ανεργία με όλες τις παραλλαγές που αυτή παίρνει όπως τα προγράμματα «απασχολησιμότητας» και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα απατηλά προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας με τη μορφή της κατάρτισης, όλες τις μορφές της εργασιακής ευελιξίας με την επιδότηση των επιχειρηματιών. Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης του εργάσιμου χρόνου σε βάρος των εργαζομένων, που συνεπάγονται και πραγματική μείωση του μισθού. Το πρόβλημα των ανατιμήσεων, του πληθωρισμού και της αντιλαϊκής φορολογίας. Τη μείωση δικαιωμάτων της νεολαίας και των γυναικών.

ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ πλήρη και σταθερή απασχόληση, αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Σήμερα π.χ. διεκδικούμε κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ, όταν ο κατώτερος μισθός είναι 519 ευρώ, το κατώτερο μεροκάματο 23 ευρώ.

Δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης Υγείας, τις παροχές και τις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για την υγεία. Μείωση των εισφορών των εργαζομένων για τη σύνταξη και προοδευτικά κατάργησή τους. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας και στα 30 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας.

Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για εκείνους που εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Σύνταξη στα 55 στις γυναίκες και στα 50 για εκείνες που απασχολούνται σε βαρέα και ανθυγιεινά. Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων με την καταβολή εισοδημάτων στο ύψος του 80% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, για όλο το διάστημα που βρίσκονται στην ανεργία. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, πρέπει να υπολογίζονται με βάση τις σύγχρονες υλικές και πνευματικές ανάγκες, που αυτές δυναμικά εξελίσσονται. Την ανάγκη για ελεύθερο χρόνο. Ανεργοι και μερικά απασχολούμενοι πρέπει να έχουν ίσα κοινωνικά δικαιώματα με τους εργαζόμενους. Διεκδικούμε μείωση του εργάσιμου χρόνου, με αιχμή το 7ωρο, 5ήμερο 35ωρο και 30ωρο για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με αύξηση των αποδοχών και με καθολική εφαρμογή. Ισα δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών.

ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και κοινωνικών υπηρεσιών, υπερασπιζόμαστε τις εργατικές κατακτήσεις, παλεύουμε κατά των συνεπειών από τις ανατιμήσεις στις υπηρεσίες. Η κρατική παρέμβαση, είτε με τη μορφή της ιδιωτικοποίησης είτε με τη μορφή της επανακρατικοποίησης, στην κατεύθυνση της λεγόμενης «μεικτής οικονομίας», συνιστά στρατηγικής σημασίας επιλογή για τη συγκέντρωση του κεφαλαίου. Ακόμα και αν επιτευχθεί μια μεγαλύτερη συμμετοχή του κρατικού τομέα στον ιδιωτικοποιημένο, αυτό, δε συνεπάγεται ουσιαστική αλλαγή της θέσης των εργαζομένων ή στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ως απάντηση στην καπιταλιστική συγκεντροποίηση μέσων παραγωγής, προβάλλουμε στο λαό την ανάγκη να δημιουργήσει τις πολιτικές προϋποθέσεις, για να υπηρετούν οι επιχειρήσεις αυτές αποκλειστικά το λαό, να είναι, δηλαδή, λαϊκή ιδιοκτησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ