Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ακόμη μία έρευνα για τη Χαλιμπάρτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ουκ ολίγα ανώτατα διοικητικά στελέχη της «Χαλιμπάρτον» αρχίζουν να δυσφορούν και μεγαλοφώνως πια, αναφορικά με τη σχέση του πετρελαϊκού κολοσσού με τον νυν αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι.

Ειδικά μετά τη νέα έρευνα σε βάρος της «Χαλιμπάρτον» για πιθανή δωροδοκία την εποχή που πρόεδρός της ήταν ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι (1995-2000), λίγο καιρό μετά την έρευνα για τις κατηγορίες περί υποτιμολογήσεων του πετρελαίου προς τον αμερικανικό στρατό.

Την αποκάλυψη έκανε το περιοδικό «Newsweek», όπου αναφέρει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άρχισε την έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει αν η «Χαλιμπάρτον» εμπλέκεται στην καταβολή 180 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να εξασφαλίσει συμβόλαια για να κατασκευάσει ένα συγκρότημα φυσικού αερίου στη Νιγηρία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η Επιτροπή Ομολογιών και Συναλλάγματος (SEC), που ελέγχει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα για τη «Χαλιμπάρτον», ενώ η υπόθεση μελετάται επίσης, από τον Οκτώβρη του 2003, από το Γάλλο δικαστή Ρενό βαν Ρουιμπέκ, καθώς μια γαλλική εταιρία, η «Technip», φέρεται να εμπλέκεται στα γεγονότα. Τον περασμένο Δεκέμβρη η γαλλική εφημερίδα «Figaro» είχε αποκαλύψει ότι η Εισαγγελία του Παρισιού μελετά το ενδεχόμενο να ασκήσει δίωξη στον Τσένι για συνέργεια ή αποδοχή κατάχρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ