Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους: «Δε βρήκαμε όπλα, αλλά είχαμε δίκιο»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δε βρήκαμε ακόμη τα όπλα που πιστεύαμε ότι υπήρχαν στο Ιράκ» παραδέχτηκε ανοιχτά ο Αμερικανός Πρόεδρος, σπεύδοντας να συμπληρώσει, όμως, ότι «ήταν ξεκάθαρο ότι είχε πρόθεση να εξοπλίσει τη χώρα του με απαγορευμένα όπλα και γι' αυτό εξαπολύοντας την επίθεση εναντίον του Ιράκ, δείξαμε ότι ήμαστε απολύτως σοβαροί όταν λέγαμε ότι οφείλουμε να απαλλαγούμε από αυτήν την απειλή». Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφραζε την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής ηγεσίας στον επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των επικρίσεων.

Ο ίδιος ο Τένετ χτες υπεραμύνθηκε των επιδόσεων της CIA, υποστηρίζοντας ότι ήταν βέβαιη η πρόθεση του Χουσεΐν να αποκτήσει απαγορευμένα όπλα. Παραδέχτηκε, όμως, ότι μπορεί να υπερεκτιμήθηκε η πρόοδος που είχε κάνει σε αυτόν τον τομέα. Ο Τένετ δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι μυστικές υπηρεσίες δε δέχτηκαν πολιτικές πιέσεις, αλλά επισήμανε ότι δεν πρέπει το ζήτημα της ποιότητας των πληροφοριών να πολιτικοποιηθεί, γιατί «τότε το αποτέλεσμα θα είναι να καταλήξουμε σε άνευρες και περιορισμένες μυστικές υπηρεσίες». Κατέληξε, μάλιστα, ότι η εργασία της συλλογής των πληροφοριών «είναι εξαιρετικά δύσκολη, ασχολείται με τη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, και δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχει εγγυημένη επιτυχία ή θα φέρει τα τέλεια αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, στην ίδια την κατεχόμενη χώρα, νέα επίθεση με όλμους σημειώθηκε χτες κατά αμερικανικής βάσης κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστεί ένας δεύτερος. Επίσης, έγινε γνωστό ότι από την ερασιτεχνική φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναγνωρίστηκε ο ένας από τους δύο καμικάζι της επίθεσης αυτοκτονίας στο Αρμπίλ, την Κυριακή, που στοίχισε τη ζωή σε 106 ανθρώπους, και είναι Υεμενίτης. Επίσης, μια εντελώς άγνωστη οργάνωση υπό την ονομασία «Στρατός της Ανσάρ αλ Σούνα» ανέλαβε την ευθύνη.

Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ επέμενε χτες ότι οι επιθέσεις αντιμετωπίζονται αρκετά ικανοποιητικά και ότι έχουν μειωθεί σε αριθμό, ανακοινώνοντας ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των οποίων «υψηλόβαθμα στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος». Ο Μπρέμερ επανέλαβε, επίσης, ότι η κατοχική διοίκηση παραμένει δεσμευμένη στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα και την υπάρχουσα διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι εάν ο ΟΗΕ εισηγηθεί κάτι διαφορετικό, θα εξεταστεί σοβαρά.

  • Αργά το βράδυ, μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Μεγάλου Αγιατολλάχ Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών, ο οποίος επέζησε, χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ