Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Κράτος, υπηρέτης του κεφαλαίου

«Οι αλλαγές που συντελέστηκαν και συντελούνται επιβεβαιώνουν την παλιά αλήθεια ότι το κράτος δεν είναι παρά ένας μηχανισμός άσκησης της εξουσίας, της τάξης που έχει το πάνω χέρι», επισήμανε ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στη χτεσινή ημερίδα που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ για τη Δημόσια Διοίκηση. Αντίθετα, τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους επιμελώς απέκρυψαν στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, καθώς και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΑΔΕΔΥ που πρόσκεινται σε αυτά τα κόμματα. Μια μέθοδος που στόχο έχει να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να τους ωθήσει στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Ο Γ. Σκιαδιώτης τόνισε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα στόχο είχαν και έχουν να φέρουν «την κρατική μηχανή στο ύψος των σημερινών αναγκών του ελληνικού και διεθνούς κεφαλαίου». Ομως ενώ είχαν ευεργετικά αποτελέσματα για το κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους είχαν ακριβώς το αντίθετο. Χτυπήθηκε η σταθερή και μόνιμη εργασία, μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αυξήθηκε ο χρόνος συνταξιοδότησης, μειώθηκαν οι συντάξεις κ.ά. Τον ίδιο χαρακτήρα, συνέχισε, θα έχουν και οι επερχόμενες αλλαγές. Ακόμα υπογράμμισε ότι και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θέλουν λιγότερο κράτος σε τομείς που προσφέρουν υπηρεσίες στους εργαζόμενους, αλλά ισχυρό και διευρυμένο, όταν είναι να απαγορεύει τις αυξήσεις στους μισθούς και να δίνει νέες φοροαπαλλαγές στους εργοδότες. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές, λέγοντας ότι απαιτούνται μεγάλες ανακατατάξεις στους συσχετισμούς δύναμης, προκειμένου να υπάρξει μια άλλη εξουσία, ένα άλλο κράτος, που θα αντιλαμβάνεται το λαό ως αυτό που πραγματικά είναι, ο μοναδικός παραγωγός του πλούτου.

Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων αρκέστηκαν κυρίως στη διαπίστωση των παθογενειών της Δημόσιας Διοίκησης (π.χ. κακοδιοίκηση, γραφειοκρατία, πελατειακές σχέσεις κ.ά.), αποφεύγοντας να αναφερθούν στον εγγενή αντιλαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Ενώ τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έκαναν ξεκάθαρο - όπως άλλωστε δηλώνεται και στα προγράμματά τους - ότι στοχεύουν σε μια Δημόσια Διοίκηση που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών του κράτους και στη σύνδεση μισθού με την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ