Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία Χατζηδάκη

Νομιμοποιούνται τα πτυχία των ιδιωτικών Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών;

Υπερψηφίστηκε χτες από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση Ζαπαλά (πρόταση οδηγίας) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στα κράτη-μέλη της ΕΕ και μαζί μ' αυτήν και η τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη σχετικά με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ). Ωστόσο, αναμένεται το θέμα να επανέλθει στο Συμβούλιο Υπουργών και πιθανά και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η οδηγία αυτή ουσιαστικά επεκτείνει παλαιότερες σχετικές οδηγίες (89/48, 92/51 κτλ.) «διευκολύνοντας» τη μετακίνηση εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τις τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ. Οπως είπε αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της ευρωομάδας του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής Κ. Αλυσσανδράκης, η οδηγία «αποβλέπει στην παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς εργασίας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, παρεμβαίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα των κρατών-μελών επιβάλλοντας ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που υποβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση, εξομοιώνει προς τα κάτω τα εκπαιδευτικά προσόντα που είναι απαραίτητα για την πρόσβαση στα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα».

Στο πνεύμα αυτό, «τσουβαλιάζονται» τίτλοι σπουδών διαφορετικών επιπέδων και αναγνωρίζονται τα πτυχία που πουλούν τα ΚΕΣ (τα οποία συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια) ως πτυχία των «πανεπιστημίων» που τα εκδίδουν. Παράλληλα, η τροπολογία Χατζηδάκη (που συγκέντρωσε 335 ψήφους υπέρ, 206 κατά και 3 αποχές) προτείνει, επίσης, να υπόκεινται τα ΚΕΣ στις ίδιες διαδικασίες αξιολόγησης με τα ελληνικά πανεπιστήμια...

Τη χτεσινή υπερψήφιση της τροπολογίας χαιρέτισε η Ενωση Ελληνικών Κολεγίων, «διαφημίζοντας» ουσιαστικά τα μέλη της ως ισάξια ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ισχυρίζεται ότι η εξέλιξη αυτή δε σημαίνει αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά αναγνώριση του επιπέδου τους.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουκιάδης προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της υπερψήφισης της τροπολογίας, γιατί για να ισχύσει θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί και από το Συμβούλιο Υπουργών.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι στα κυβερνητικά προγράμματα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ διακηρύσσεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οπότε αποτελεί μέγιστη υποκρισία και για τα δύο κόμματα να αντιπαρατίθενται για τα ΚΕΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ