Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ -ΤΕΙ
Καταργείται η επιδότηση ενοικίου

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας

Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητών για τη στέγαση
Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητών για τη στέγαση
Ολο και περισσότερο απομυθοποιείται το περιβόητο επίδομα των 1.000 ευρώ για τη στέγαση φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Από τη στιγμή που ξεκινάει να διανέμεται το πολυδιαφημισμένο επίδομα, το υπουργείο Παιδείας καταργεί την επιδότηση ενοικίου που έδιναν σε φοιτητές χαμηλών οικονομικών εισοδημάτων τα ίδια τα πανεπιστήμια (που δε διέθεταν φοιτητικές εστίες). Αυτό επιβεβαιώνεται από έγγραφο - οδηγία (αρ. Πρωτοκόλλου Α/278 της 15/1/04) του Ειδικού Γραμματέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Διονύση Κλάδη, με θέμα: «Επιχορήγηση Πανεπιστημίων για λειτουργικές δαπάνες κατά το έτος 2004» (που αποστέλλεται προς όλα τα Πανεπιστήμια).

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, η επιδότηση ενοικίου που έπαιρναν από το Πανεπιστήμιο έφτανε τα 1.360 το χρόνο και με την «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης τώρα... θα παίρνουν μόνο 1.000 ευρώ! Το πρόβλημα, όμως, δε σταματάει εκεί: μειώθηκαν και οι δικαιούχοι. Συγκεκριμένα, για να πάρουν οι φοιτητές την επιδότηση ενοικίου από το Πανεπιστήμιο έπρεπε το ύψος του ετήσιου οικογενειακού τους εισοδήματος να μην ξεπερνάει τα 30.000. Τώρα, όμως, παίρνουν το κουτσουρεμένο επίδομα των 1.000 ευρώ μόνο όσοι από τους παραπάνω φοιτητές έχουν περάσει τα μισά μαθήματα του προηγούμενου έτους. Επίσης, δικαιούνται τα 1.000 ευρώ μόνο για τα τέσσερα χρόνια που διαρκούν οι σπουδές στο ίδρυμα, ενώ πριν μπορούσαν να παίρνουν από το Πανεπιστήμιο την επιδότηση των 1.360 ευρώ για 6 χρόνια.

Αντίστοιχα, οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη έπαιρναν επιδότηση ενοικίου 1.350 ευρώ το χρόνο (150 ευρώ το μήνα για 9 μήνες κάθε χρόνο), οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τμήματα του Βόλου έπαιρναν επιδότηση ενοικίου από το ίδρυμα ύψους 117 ευρώ το μήνα και για 9 μήνες, δηλαδή 1.053 ευρώ το χρόνο, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας στην πόλη της Καβάλας και το παράρτημα της Δράμας έπαιρναν επιδότηση 1.017 ευρώ και τώρα η επιδότηση για όλους αυτούς μειώνεται στα 1.000 ευρώ. Η επιδότηση ενοικίου κόβεται επίσης στα ΤΕΙ Λάρισας, Πάτρας, στα ιδρύματα της Κρήτης και γενικότερα σε όλα τα ιδρύματα όπου δινόταν μέχρι τώρα.

Ανεξάρτητα από το αν οι δικαιούχοι έπαιρναν περισσότερα ή λιγότερα από 1.000 ευρώ, η ανησυχία και οι αντιδράσεις από τους φοιτητές που λάμβαναν μέχρι τώρα επιδότηση ενοικίου είναι έντονες, γιατί πολλοί από αυτούς, που δεν πληρούν το κριτήριο της επιτυχούς εξέτασης στο 50% των μαθημάτων του προηγούμενου χρόνου, βρίσκονται τώρα να μην παίρνουν ούτε την επιδότηση που δικαιούνταν μέχρι τώρα ούτε το καινούριο επίδομα της κυβέρνησης. Ενα μεγάλο μέρος αυτών των φοιτητών είναι παράλληλα και εργαζόμενοι για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά με τις σπουδές τους. Εξηγούν, λοιπόν, ότι ο συνδυασμός δουλιάς και σπουδών συνήθως βαίνει εις βάρος των σπουδών για ένα χρονικό διάστημα. Αυτοί οι φοιτητές, που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, μένουν έκθετοι από την επιδοματική «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ