Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή ημερίδα της ΟΛΜΕ

Σύνθημα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1999 που ισχύει στο έπακρο και σήμερα
Σύνθημα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1999 που ισχύει στο έπακρο και σήμερα
«Οι αλλαγές που έρχονται στο χώρο της Παιδείας είναι αντιδραστικές σε βάρος και της επιστήμης. Είναι αδύνατο να είναι προοδευτικές αφού υποτάσσονται στην αγορά εργασίας. Τρομάξαμε με αυτά που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Κάτω από τα συνθήματα βρίσκεται ό,τι πιο αντιδραστικό».

Με αυτή τη διαπίστωση έκλεισε την παρέμβασή της, σε ημερίδα που οργάνωσε η ΟΛΜΕ, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σχολιάζοντας την κατεύθυνση των ανατροπών που επιχειρούνται, με πρόσχημα την «αποκέντρωση», σημείωσε ότι «πάει για κατάργηση το ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε και όπως λειτουργούσε με δεδομένους τους ταξικούς φραγμούς. Τώρα πάμε σε νομιμοποίηση των ταξικών φραγμών».

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ως κρίσιμο για τη δημόσια εκπαίδευση να είναι αυτή δωρεάν. Και για να γίνει αυτό, συνέχισε, χρειάζεται η κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ για μια εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, όπως παρουσιάστηκε και στη διάρκεια της ημερίδας, ανάμεσα σε άλλα στόχο έχει:

  • Την απαλλαγή της λαϊκής οικογένειας από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη της εκπαίδευσης. Την κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης. Την αύξηση των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού μαζί και του τμήματός τους που διατίθενται στην Αυτοδιοίκηση. Καμία αύξηση των δημοτικών τελών. ΟΧΙ στα πρόσθετα χαράτσια που θίγουν άμεσα τους γονείς. ΟΧΙ στα δίδακτρα και στους σπόνσορες. ΟΧΙ στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επιχειρηματία υπηρεσιών εκπαίδευσης
  • Την ολόπλευρη γενική μόρφωση για όλους τους νέους έως την ηλικία των 18 χρόνων. Καθιέρωση ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου, κοινού για όλους τους νέους που στόχο θα έχει την ολόπλευρη συγκρότηση της κοινωνικής προσωπικότητας ανθρώπων με κρίση, συναίσθημα και βούληση για μια καλύτερη ζωή που οι ίδιοι θα δημιουργούν. Κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου (Λύκειο - ΤΕΕ) που χωρίζει τους μαθητές σε ικανούς και ανίκανους «να πάρουν τα γράμματα»
  • Καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής μέσα από κρατικό σύστημα παιδικών κέντρων με όλη την απαιτούμενη υποδομή σε παιδαγωγικά μέσα και προσωπικό, που θα σέβεται τον παιδικό ψυχισμό, αντί για την πρόωρη σχολειοποίηση που επιδιώκεται σήμερα
  • Ριζική αναμόρφωση της τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε βασισμένη στα γερά θεμέλια του ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου να εξασφαλίζει ουσιαστική επαγγελματική μόρφωση μέσα σε δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές σε «μεταλυκειακό» επίπεδο. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (ωρομισθίων, αναπληρωτών), όπως και των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί να είναι μόνιμοι και το σύστημα διορισμών με βάση την επετηρίδα
  • Συγκρότηση δημόσιας και δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της εξέλιξης της επιστήμης, που να εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επιστημονική εκπαίδευση για όλους. Σύνδεση του πτυχίου με το επάγγελμα και το δικαίωμα στην εργασία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ