Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προκαλεί η κυβέρνηση

Το σχεδιασμό για εγκατάλειψη του αναλυτικού προγράμματος στην εκπαίδευση ανέπτυξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας

Το δρόμο της όξυνσης της ταξικής διαφοροποίησης δείχνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, που προτείνει ανάμεσα σε άλλα την εγκατάλειψη της πρακτικής του αναλυτικού προγράμματος και τη θέσπιση στόχων από το κάθε σχολείο χωριστά και διδασκαλία με βιβλία που οι εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται από όπου θέλουν. Η διατύπωση της παραπάνω πρότασης έγινε από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δ. Παπαϊωάννου, ειδικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, σε ημερίδα της ΟΛΜΕ. Οπως ήταν φυσικό, προκάλεσε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που έκαναν λόγο για τις επιπτώσεις της κατάτμησης του αναλυτικού προγράμματος και της δημιουργίας σχολείων πολλών ταχυτήτων, ενώ προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρόκειται για πρόγραμμα που έχει υιοθετηθεί ήδη από σχολεία της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, όπου κατά 20% διδάσκεται η τοπική ιστορία. Ωστόσο, η διαφοροποίηση μεταξύ των σχολείων είναι δηλωμένη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ και μέσα από το πρόγραμμά του.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΟΛΜΕ, προκειμένου τα πολιτικά κόμματα να αναπτύξουν τις θέσεις τους για την Παιδεία, η Αλ. Παπαρήγα ήταν η μοναδική αρχηγός κόμματος που παραβρέθηκε (ρεπορτάζ της παρέμβασης σε διπλανή στήλη). Η ΝΔ εκπροσωπήθηκε από τον Γ. Καραμπατζό και τον Γ. Ράμμα και ο Συνασπισμός από τον Αλ. Αλαβάνο.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ ανέπτυξαν τις θέσεις του κόμματος για την Παιδεία, που ακόμα μια φορά φάνηκε ότι έχουν ως κοινό παρονομαστή την αντιδραστική κατεύθυνση και διαφέρουν σε τρόπους εφαρμογής των κυρίαρχων επιλογών που υπαγορεύει η πολιτική της ΕΕ, προκειμένου να αντιστοιχίσει το εκπαιδευτικό σύστημα στις απαιτήσεις της «αγοράς» και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της αξιολόγησης της εκπαίδευσης και τη μετατροπή των ΤΕΕ σε επαγγελματικά λύκεια, ενώ έκαναν λόγο για ανάγκη συναίνεσης στα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας, τη στιγμή που οι θέσεις της ΝΔ βρίσκονται σε απόσταση από τις πραγματικές ανάγκες και αιτήματα των εκπαιδευτικών. Ο Αλ. Αλαβάνος, εκ μέρους του Συνασπισμού, ανέπτυξε τις θέσεις για υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, έκανε ιδιαίτερο λόγο στο θέμα των δαπανών και της αδυναμίας απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και επιχείρησε να υποβαθμίσει το ρόλο της ΕΕ στη διαμόρφωση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις από πλευράς των παρευρισκομένων εκπαιδευτικών. Στο επίκεντρο βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, η διαφοροποίηση των σχολείων, οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, η προώθηση της αξιολόγησης, η ανάγκη επέκτασης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Στο τελευταίο ζήτημα ήταν ενδεικτική επίσης η απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η «ελκυστικότητα» της εκπαίδευσης είναι αυτή που θα κρατήσει τα παιδιά στο σχολείο και είναι καλύτερα να είναι το σχολείο «ελκυστικό» παρά «αναγκαστικό»!

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αναφέρθηκε στα κεντρικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η εκπαίδευση, αυτά της ιδιωτικοποίησης, του πολυδιαφοροποιημένου σχολείου ανάλογα με τις απαιτήσεις του «πελάτη» και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Δημ. Γληνού, να μην προσδοκούν από τους επικυρίαρχους, αλλά οι κυριαρχούμενοι να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ