Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ολοταχώς στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η ολοκληρωτική παράδοση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα αποτελέσει προτεραιότητα όποιας κυβέρνησης και αν εκλεγεί στις 7 του Μάρτη, αφού η ίδρυση των «μη κρατικών» πανεπιστημίων αποτελεί κοινό τόπο στα προγράμματα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Αυτό επιβεβαίωσαν χτες ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας σε εκδήλωση για την προοπτική του ελληνικού πανεπιστημίου, στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση, από την οποία απουσίαζαν εντελώς οι φοιτητές, οι δύο ομιλητές φρόντισαν δημαγωγικά να καταθέσουν αλλεπάλληλες φορές την πίστη τους στο δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «κενή περιεχομένου». Ο υπουργός Πολιτισμού επιχείρησε να παρουσιάσει τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ σαν θεματοφύλακες της Δημόσιας Παιδείας, αφού όπως ισχυρίστηκε «δεν επέτρεψε το 1996 να μπει το άρθρο 16 του Συντάγματος στις αναθεωρητέες διατάξεις». Συνεχίζοντας, ωστόσο, την τοποθέτησή του, αποκάλυψε ότι «το Σύνταγμα δε δημιουργεί αγκυλώσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε φορέας ή ευεργέτης και να ζητήσει να νομοθετήσουμε για την ίδρυση ενός μη κρατικού νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Επιβεβαίωσε έτσι ότι η συνταγματική κατοχύρωση της Δημόσιας Παιδείας, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί τροχοπέδη στη σχεδιαζόμενη από το ΠΑΣΟΚ πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Γ. Μυλόπουλος υπεραμύνθηκε της αξιολόγησης των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σε λίγα χρόνια το ζητούμενο δε θα είναι να έχεις τελειώσει ένα πανεπιστήμιο, αλλά από ποιο πανεπιστήμιο θα έχεις αποφοιτήσει», ενώ μιλώντας για την ουσιαστική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, ισχυρίστηκε ότι «η ίδρυση των μη κρατικών ιδρυμάτων μπορεί να συντελέσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουκιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της τροπολογίας που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης και αφορά στην αναγνώριση από το κράτος των τίτλων που προσφέρουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του να θολώσει τα νερά, ο Γ. Κουκιάδης δεν κατάφερε τελικά να κρύψει την πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απέναντι στο ζήτημα της αναγνώρισης των τίτλων από ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς αποκάλυψε ότι η μόνη ένσταση του ΠΑΣΟΚ είναι τα ιδρύματα αυτά να είναι νομικά κατοχυρωμένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ