Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ρίχνει ρυθμίσεις για να πιάσει ... ψήφους

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συνάντησαν σε όλους τους αγώνες τους το κράτος της βίας και του αυταρχισμού. Τώρα ήρθε η ώρα των υποσχέσεων...
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συνάντησαν σε όλους τους αγώνες τους το κράτος της βίας και του αυταρχισμού. Τώρα ήρθε η ώρα των υποσχέσεων...
Προσπαθεί να συλλέξει ψήφους έστω και την τελευταία στιγμή. Ο λόγος για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που, διά στόματος του γενικού γραμματέα του, παρουσίασε χτες απόφαση που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, με μια ευνοϊκή, αλλά και προεκλογικού τύπου ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα για τους φοιτητές των Ειδικών Προγραμμάτων (πρώην ΠΣΕ) του Πολυτεχνείου Κρήτης (περίπου 700 φοιτητές) να «διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε συμβατικές σχολές και τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ με εξετάσεις στα μαθήματα των δεσμών όπου εξετάζονται και οι ειδικές κατηγορίες των παιδιών ομογενών». Οι εξετάσεις αυτές θα γίνουν το Σεπτέμβρη. Επίσης, όσοι συμμετάσχουν στις εξετάσεις αυτές, θα διεκδικήσουν θέσεις καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων που αντιστοιχούν στα οριζόμενα γι' αυτούς ποσοστά θέσεων και συγκεκριμένα 3% για τις σχολές και τα τμήματα της πρώτης δέσμης, 1,5% για αυτά της δεύτερης και 1% για τα τμήματα και τις σχολές τρίτης και τέταρτης δέσμης.

Αποφασίστηκε, επίσης, ρύθμιση για τους αποφοίτους Λυκείου (Ενιαίου ή Ειδικού), που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, οι έχοντες κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% και οι πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες, η πρόσβαση θα γίνεται καθ ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολή της επιλογής τους και σε ποσοστό θέσεων 3% του αριθμού εισακτέων σε κάθε σχολή ή τμήμα.

Από τις 11 ως και 2 Απρίλη μπορούν, επίσης, να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας Ενιαίο Λύκειο οι απόφοιτοι παλαιού τύπου λυκείων που επιθυμούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετέχοντας στις εξετάσεις της Γ` Λυκείου των ΕΛ.

Στην απόφαση, επίσης, προσδιορίζεται ότι ο συντελεστής των ειδικών μαθημάτων για τα τμήματα εκείνα που το γνωστικό τους αντικείμενο είναι άμεσα συνδεδεμένο με ειδικό μάθημα, θα είναι 2, ενώ για τα υπόλοιπα τμήματα που απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, για παράδειγμα ξένη γλώσσα, για τμήματα ΜΜΕ ο συντελεστής γίνεται 1. Ειδικά για φέτος για τη διαμόρφωση συνολικού αριθμού μορίων, η επίδοση στη δοκιμασία δεξιοτήτων θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5 και ο βαθμός του απολυτηρίου του ΕΛ με συντελεστή 8 αντί 7,5.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι γενικές εξετάσεις (δέσμες) θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του Μάη, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις της Β` και Γ` τάξης Ενιαίου Λυκείου στα τέλη του Μάη. Επίσης, οι δοκιμασίες δεξιοτήτων θα διεξαχθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο Μάη για τους μαθητές της Γ` τάξης του Ενιαίου Λυκείου και αμέσως μετά τη λήξη των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, δηλαδή μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου, για τους μαθητές της Β` τάξης Ενιαίου Λυκείου και για όσους μαθητές της Γ` τάξης θέλουν να επαναλάβουν την εξέτασή τους στη δοκιμασία δεξιοτήτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αλλαγές που μεθοδεύει η κυβέρνηση για το Λύκειο (2018-09-08 00:00:00.0)
Επιτέλους τέλος για τους μαθητές (2000-06-24 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνει την πορεία αποψίλωσης του Λυκείου (2000-04-20 00:00:00.0)
Αύριο αρχίζει ο νέος "Γολγοθάς" (1999-06-30 00:00:00.0)
Ο ένας στους τρεις θα εισαχθεί σε ΑΕΙ - ΤΕΙ (1997-06-14 00:00:00.0)
Δόθηκαν χτες οι βαθμοί για ΑΕΙ-ΤΕΙ (1996-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ