Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχιτέκτονες ... «Εκτός Σχεδίου»

Στο 15ο τεύχος της έφτασε αισίως η περιοδική έκδοση του «Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων», υπό τον άκρως σημειολογικό τίτλο «Εκτός Σχεδίου». Πρόκειται για ένα τετρασέλιδο έντυπο, αλλά πολύ πιο ενδιαφέρον, διαφωτιστικό και αποκαλυπτικό από τα πολυσέλιδα και πολυτελή, αρχιτεκτονικού περιεχομένου, περιοδικά του συρμού.

Η θεματολογία του είναι ποικίλη. «Μοιράζεται» όχι μόνο στα ειδικότερα ζητήματα και ειδήσεις (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που απασχολούν τον κλάδο των αρχιτεκτόνων - αν και λόγω του αντικειμένου, αυτά τα θέματα αφορούν, ουσιαστικά, και στο ευρύ κοινό - αλλά και σε αρθρογραφία για γενικότερα ζητήματα, που αφορούν στην Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία και φυσικά για την κυρίαρχη πολιτική σ' αυτά τα ζητήματα. Αρθρογραφία, εννοείται κριτική, από την ασυμβίβαστη με αυτήν την κυρίαρχη πολιτική, και με τη θέση του «Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων». Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ανακοίνωση του «Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων», με τίτλο «Ποιος κρύβεται πίσω από τους προωθούμενος νόμους (μητρώο, πολεοδομία, αυθαίρετα, δάση)» και το άρθρο του Χρήστου Σελιανίτη, με τίτλο την αισώπεια ρήση «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε» (στα νεοελληνικά θα το μεταφράζαμε «τα σπίτια σας καίγονται και εσείς τραγουδάτε»).

Για να γίνει πιο κατανοητό το στίγμα της έκδοσης, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από άρθρο της πρώτης σελίδας: «Ο συνεχής περιορισμός των ανθρωπιστικών σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης επιδιώκει την αποκοπή των ανθρώπων από την ιστορική εμπειρία, από την ικανότητα αφαίρεσης και γενίκευσης, από τον πλούτο της φιλοσοφικής σκέψης και της τέχνης. Επιδιώκει να αντικαταστήσει την παιδεία με την κατάρτιση, να εκφυλίσει αν είναι δυνατό τη σκέψη σε επίπεδο λειτουργίας ηλεκτρονικού υπολογιστή (...) Να υποβαθμίσει την απεικόνιση της ζωής σε ένα ιστόγραμμα, την απεικόνιση του μέλλοντος σε μια γραμμική προβολή των πάντων σε μιαν εικονική πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ