Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Από το Σύνταγμα στο Πανεπιστήμιο»

Από τις σωστικές ανασκαφές, λόγω μετρό, στη λεωφόρο Αμαλίας
Από τις σωστικές ανασκαφές, λόγω μετρό, στη λεωφόρο Αμαλίας
Ο,τι απόμεινε από την ανασκαφή της λεωφόρου Αμαλίας για την κατασκευή του Μετρό και του σταθμού του Συντάγματος θα εκτίθεται στο εξής σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε χτες κοντά στο μεγάλο στέγαστρο που καλύπτει τα αρχαία, από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Μπαμπινιώτη, τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την επίτιμη έφορο Αρχαιοτήτων Λιάνα Παρλαμά, την αρχαιολόγο της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και ανασκαφέα του χώρου Ολγα Ζαχαριάδου και τον καθηγητή Β. Λαμπρινουδάκη.

Ο επίσημος τίτλος της έκθεσης είναι «Από το Σύνταγμα στο Πανεπιστήμιο» και οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της επιλογής του πανεπιστημιακού χώρου για τη φιλοξενία των ευρημάτων, με τη Λ. Παρλαμά να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «σημειολογικό και συμβολικό δώρο» στους φοιτητές, με στόχο να «περάσει» σε αυτούς «η ιδεολογία» της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι' αυτό θα οργανωθούν και επισκέψεις σχολείων. Ο πρύτανης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ενώ τα ευρήματα αφθονούν «μας λείπει η βίωση της καθημερινότητας» κατά την αρχαιότητα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της Ο. Ζαχαριάδου, ο ανασκαφικός χώρος του Συντάγματος ήταν 7.500 τ.μ. Αν και αρχικά πρόβαλε ως «μονόδρομος» η έκθεση των ευρημάτων στο σταθμό, από την ποσότητά τους προέκυψε η ανάγκη άλλου εκθεσιακού χώρου. Στην Πανεπιστημιούπολη μεταφέρθηκαν, ως είχαν, τρία ανασκαφικά επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο αναδεικνύεται λουτρικό συγκρότημα, με μεγάλη πλακόστρωτη αυλή, καθώς και λάκκος χύτευσης αγαλμάτων. Το δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει βάθρο και τρεις σαρκοφάγους, ενώ σε αναπαράσταση έχει χαραχτεί η αρχαία οδική αρτηρία και με σύγχρονα υλικά δύο αναλημματικοί τοίχοι, ενώ αναδεικνύεται και κυκλικό φρέαρ που βρέθηκε στη νότια όχθη του Ηριδανού. Στο τρίτο επίπεδο υπάρχουν δύο πεσσοί του υδραγωγείου και τμήμα του υδραυλικού δικτύου, καθώς και βυζαντινοί αποθηκευτικοί πύθοι.

Εννοείται πως αυτή η έκθεση υποδεικνύει όχι μόνο τα ευρήματα που διασώθηκαν, αλλά - εμμέσως - και τα πολλά περισσότερα που τελικά διαλύθηκαν από τον «μετροπόντικα», εκείνα τα αγνώστου αριθμού, που «διέφευγαν» καθημερινά, στη διάρκεια των ανεξέλεγκτων εκσκαφών - ανασκαφών για την κατασκευή του μετρό και εκείνα, επίσης αμέτρητα, που, περιέργως πάλι, «χάθηκαν» από τις αποθήκες που είχε η «Αττικό-Μετρό» στην περιοχή του Συντάγματος, στη διάρκεια των εκσκαφών-ανασκαφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ