Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΑ ...ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ
Καταδικάζουν και ερήμην αγρότες!

Σε 4 μήνες φυλάκιση καταδίκασε, χτες, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λαμίας 3 αγρότες για συμμετοχή σε κινητοποίηση που έγινε πριν 5 χρόνια στο Δομοκό

Ούτε προεκλογικά δε σταματούν να καταδικάζουν αγρότες, για συμμετοχή σε αγροτικά συλλαλητήρια, τα αγροτοδικεία που έχει στήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της ...«συμμετοχικής δημοκρατίας», την οποία ευαγγελίζεται και ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Παπανδρέου, ηγετικό στέλεχος όλα αυτά τα χρόνια των κυβερνήσεων του κόμματος αυτού.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της βιομηχανίας διώξεων και ποινικοποίησης των αγώνων της αγροτιάς, χτες, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λαμίας καταδίκασε - και μάλιστα ερήμην κι ενώ απουσίαζε και ο αστυνομικός μάρτυρας κατηγορίας! - σε 4 μήνες φυλάκιση τους Νιαβή Παναγιώτη, Χαλβατζή Χρήστο και Κων/νο Κουτσοκέρα, κατοίκους Εκκάρας Δομοκού, για συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε 5 χρόνια πριν (το 1999) στη θέση «Δρούγος» Δομοκού. Μαζί τους δικάστηκε - μια ακόμα φορά, όπως συνηθίζεται να σέρνονται σε δίκες στα αγροτοδικεία οι αγωνιστικές διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των αγροτών - ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Ν. Καρδίτσας, Βαγγέλης Γάκης, σαν ...υποκινητής της κινητοποίησης (!), ο οποίος αθωώθηκε.

Το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα της υπεράσπισης να αναβάλει τη δίκη, παρά το γεγονός της απουσίας των κατηγορούμενων και του μάρτυρα κατηγορίας και προχώρησε στην καταδικαστική απόφαση, για την οποία ασκήθηκε έφεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας από τους καταδικασθέντες, ο Κων/νος Κουτσοκέρας, τη συγκεκριμένη μέρα που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο εργαζόταν σε άλλη περιοχή στη Λαμία σε εργοστάσιο. Ενώ και για τους άλλους δύο αγρότες που κατηγορούνταν, απλώς, για συμμετοχή δεν είναι ξεκαθαρισμένο ότι συμμετείχαν ή αν πρόκειται για άλλους με τα ίδια ονόματα, αφού στο χωριό τους υπάρχουν κι άλλοι συνονόματοι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως προκαλεί αλγεινή εντύπωση και αγανάκτηση στους αγρότες η επιμονή του δικαστηρίου να γίνει η δίκη και η τελική καταδίκη ερήμην των κατηγορουμένων.

Με σχετική δήλωσή του στο «Ρ» ο Βαγγέλης Γάκης, μέλος της Διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της ΣΕΑ του μπλόκου στο Δρούγο Δομοκού, αφού διευκρίνισε πως η κινητοποίηση είχε οργανωθεί από τους Αγροτικούς Συλλόγους των Δήμων Ταμασίου και Θεσσαλιώτιδας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ (την ΚΑΠ), καταγγέλλει:

«Κοντά στη βαρβαρότητα των ΜΑΤ που συνεχίζουν κατά των ελαιοπαραγωγών σήμερα, και τα αγροτοδικεία, που επιμένουν να καταδικάζουν αγρότες γιατί διεκδίκησαν μέτρα φιλοαγροτικά, προστασίας του εισοδήματός τους και το δικαίωμα να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους, δίνουν το στίγμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και οι κοκορομαχίες του δικομματισμού και η πλειοδοσία προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στους αγρότες δεν μπορεί να κρύψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ που στηρίζουν και τα δυο αυτά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και ο Συνασπισμός.

Καλούμε τους αγρότες να θυμούνται την ώρα των εκλογών τα μπλόκα, όπου παλεύαμε όλοι μαζί και όπου μόνο το ΚΚΕ στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα μας. Για να έχουμε μέλλον, σαν φτωχοί αγρότες και για τα παιδιά μας, πρέπει να καταψηφίσουμε τα κόμματα αυτά και να δώσουμε την ψήφο μας μαζικά στο ΚΚΕ. Είναι η μόνη ψήφος που δίνει συνέχεια στα μπλόκα του αγώνα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ